„Топлофикация Бургас“ инвестира в производство на чиста и зелена енергия

Със своя инвестиционен план „Топлофикация Бургас“ се стреми да намали въглеродните емисии в съответствие с политиката на Европа. От десетилетие предприятието полага усилия в посока опазване на околната среда и предприема мерки за постигане на устойчиво развитие. За осъществяване на тези цели в топлоцентралата се реализираха успешно голям и стратегически проект за добавяне на биогорива за производството на енергия. „При оползотворяване на биомасата няма вредно въздействие върху околната среда. Тя е сред най-екологичните горива, които могат да се използват при производството на енергия. Това дава и възможност цената на топлоенергията да се запазва по-достъпна за потребителите, предвид рекордно високата стойност на газа в последните месеци. Всички се надяваме цената на синьото гориво да тръгне на долу, но използването на биомаса действително е важно не само за нас, но и за клиентите ни, тъй като води до по-ниски разходи за отопление. „. Това заяви инж. Христин Илиев, директор на „Топлофикация Бургас“ в интервю.

„Чрез природния газ и биогоривата, ние произвеждаме чиста енергия за нашия град. Решенията, които вземаме, са изцяло в съответствие с политиката на Европа за намаляване на въглеродните емисии. Продължаваме мисията си да доставяме надеждно отопление за клиентите ни. В момента усилията ни са фокусирани върху три приоритета. Първият е ефективно управление на ресурсите с най-модерните и иновативни технологии в страната. Вторият е поддържане в добро състояние на мощностите, топлопреносната мрежа и абонатните станции, които са наша отговорност. Третият приоритет е производство на чиста и зелена енергия от природен газ и биомаса. След задълбочени анализи, достигнахме до извода, че това е правилната посока, в която трябва да се развиваме“, посочи инж. Илиев.

Директорът на „Топлофикация Бургас“ заяви, че на територията на централата работят едни от най-надеждните очистващи инсталации. „Благодарение на тях се улавят фините прахови частици от производствената дейност. По този начин не се замърсява въздухът в Бургас. Нашите наблюдения са, че големите предприятия имат нужда от оптимизация на ресурсите и технологиите, с които да ги управляват. Вярваме, че можем да мултиплицираме добрите практики в нашата дейност“, добави инж. Илиев.

Той подчерта, че в тяхната дългосрочна амбициозна програма са заложили инвестиции в подобряване на топлопреносната мрежа в града и осигуряването на чисто и екологично отопление за клиентите. „През летните месеци успяхме да изпълним нашия ремонтен план. Извършихме профилактика на основни съоръжения, осъществяващи преноса на топлинна енергия към крайните потребители на територията на Бургас. Основната цел на тези мероприятия са подготовка на мощностите ни за работа през зимните месеци и гарантиране на сигурно отопление и гореща вода“, заяви инж. Христин Илиев. По думите му, за да бъдат в изправност топлопреносната мрежа е необходимо периодично отделни участъци да бъдат проверявани. „Устойчивото развитие на „Топлофикация Бургас” и извършването на подобрения по топлопреносната мрежа ще гарантират успешен отоплителен сезон“, подчерта инж. Илиев. По думите на директора на предприятието инвестициите им са насочени към обновяване на мощностите. Всяка година рехабилитираме амортизираните трасета.

В отговор на въпрос относно отражението на пандемията от COVID 19 върху дейността на „Топлофикация Бургас“, той посочи, че благодарение на тяхната бърза адаптивност, гъвкавост и организация са успели да запазят пълния производствен капацитет и да се справят с това нелеко положение. В условията на COVID 19, разработихме и приложихме дигитални решения, които са изцяло в полза на клиентите. Дигитализирахме част от услугите си, за да улесним клиентите. Ако трябва да бъда искрен, най-трудните за нас периоди, бяха локдауните. През тези седмици всичко в държавата беше блокирано, но отново с екипна работа и сформирания в предприятиетокризисен щаб успяхме да се справим. Позволете ми отново да изкажа огромната си признателност към всички служители на „Топлофикация Бургас“, които съвестно продължават да изпълняват професионалните ангажименти“, посочи директорът на „Топлофикация Бургас“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *