Тихомълком прокараха СЕТА покрай скандалите

ГЕРБ и ДПС гласуваха за споразумението на първо четене

Покрай многобройните скандали в държавата депутатите от ГЕРБ и ДПС пробутаха на първо четене СЕТА, въпреки многобройните аргументи срещу споразумението. Против бяха 98 депутати от БСП и “Обединени патриоти”, а 7 от “Воля” се въздържаха.

СЕТА не е в интерес за България, защото не дава гаранции за ГМО и франкинга, предупреди проф. Румен Гечев. Той подчерта, че съдебните спорове с канадски фирми, които оперират в България, няма да се решават в Европа, което е притеснително за бизнеса в страните членки. Тази теза защити и Веселин Илиев от БСК. “Българската администрация продължава да изпитва трудности при формулирането и отстояването на национални позиции. Твърде често се “подкрепя” позицията на някой друг. Това носи риск България да не успее да обоснове и защити своя интерес при промени в европейското законодателство”, аргументира се той.

Дебатите по споразумението се проведоха в пленарната зала в сряда. Малко преди края на заседанието ГЕРБ поискаха удължаване на работното време до гласуване на точката, но от БСП настояха за прегласуване и поименна проверка. След спор по процедурата работното време беше удължено до изчерпване на дебатите, а гласуването на споразумението остана за четвъртък.

Още в началото на дискусията БСП, “Обединени патриоти” и “Атака” се обявиха против ратификацията. Петър Кънев от “БСП за България” припомни, че Германия и Франция вече четири години не са подписали СЕТА. Дайте да изчакаме, закъде бързаме, обърна се той към мнозинството и призова за отлагане на ратификацията.

Колегата му Румен Гечев се противопостави и двете четения да са в едно заседание. Според него подписването на договора само с Канада не представлява икономически интерес за ЕС и за България. По думите му Отава печели в пъти повече от ЕС. Нямаме пълни гаранции за ГМО и фракинга, подчерта той. Гечев отбеляза, че съдебните спорове с канадски фирми, които оперират в България, няма да се решават в Европа и това притеснява бизнеса в страните-членки.

Красимир Богданов от ВМРО посочи, че чрез наднационален съд чужди инвеститори ще имат право да съдят европейските държави, ако преценят, че нови закони или промени в настоящите намаляват печалбата им. СЕТА защитава големия транснационален капитал, а не българските производители, посочи той. Застрашаването на безопасността на храните, ограничаването на националния суверенитет, много неясни аргументи и бъдещи правни последици за страната ни задължават да гласуваме против ратификацията, заяви Богданов.

Джема Грозданова от ГЕРБ обяви, че след 2017 г. стокообменът между България и Канада се е увеличил с 29%. Тя не се притеснява за въпросителните около ГМО, за шистовия газ и за това, че ще бъде накърнен нашият суверенитет. Грозданова определи заключенията като грешни и безпроблемни. Гечев я репликира, че са избрани тук да защитават български интереси. Вашият проблем е, че вие никога не сте казали “не” на предложение, идващо от Вашингтон, възмути се той.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *