ТЕЦ-ът на Доган получава милиони от ЕСО

Независимо че миналото лято, в разгара на антиправителствените протести, тогавашният премиер Бойко Борисов отряза ТЕЦ „Варна“ от плащанията за студен резерв, преминалата на природен газ централа на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган е изкарала почти същите пари от държавата и в следващите месеци на 2020 г., и в първите седем за 2021 г. Плащанията от собственика на мрежата високо напрежение – „Електроенергийния системен оператор“ – продължават, но за балансиране при излишък и три вида регулиране на мрежата – нагоре, надолу и третично.

За 2020 г. ЕСО е платила на ТЕЦ „Варна“ 20.789 млн. лв., а за седемте месеца на настоящата година – 12.430 млн. лв., сочат данните на преносния оператор, предоставени от служебния министър Андрей Живков в отговор на парламентарно питане на депутатите от „Демократична България Стела Николова и Мартин Димитров.

По спечелените търгове на ЕСО за готовността за заработи при поискване (т.нар. студен резерв) за периода 1 януари – 31 юли 2020 г. централата е получила 11.282 млн. лв. Други 9.5 млн. лв., платени в останалите месеци на годината, са по услугите за балансиране на системната честота на електропреносната мрежа, за да се гарантира търговията с електроенергия и включването на възобновяемите енергийни източници при нужда.

За първите седем месеца на настоящата година централата на Доган е изкарала дори повече от услугите за балансиране, отколкото за същия период на миналата година от студен резерв – 12.430 млн. лв.

Данните на ЕСО за разглежданите периоди показват, че миналата година електроцентралата във Варна е произвела при пускането ѝ за преносния оператор 463 021 МВтч, а за седемте месеца на 2021 г. – 280 550 МВтч.

Отделно мощността е произвела 170 767 МВтч през миналата година и почти два пъти и половина по-голямото количество от 469 092 МВтч за седемте месеца на настоящата.

Съществената разлика вероятно идва от активацията на централата в последните седмици, в които цената на тока на свободния достигна екстрено високи нива и дори надхвърли 300 лв./МВтч, а в последните дни се задържа около 200 лв./МВтч.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *