Тези трима мъже могат да натиснат руското ядрено копче

Путин не може сам да натисне „червеното копче“

Руският президент Владимир Путин заплаши със „светкавичен отговор“ всеки, който се намеси отвън в конфликта. „Ако някой се намеси отвън и създаде стратегически заплахи за Русия, трябва да знае, че отговорът ни ще е светкавичен“, каза руският държавен глава. „Имаме всички инструменти и ще ги използваме, ако се наложи. Искам всички да знаят това“, добави Путин. Още преди седмици той нареди ядрените сили на Русия да бъдат приведени в режим на готовност, а преди броени дни руският външен министър Сергей Лавров предупреди за опасността от световна война.

Обявената от Владимир Путин повишена готовност на руските ядрени сили е втората степен преди поставянето им в пълна бойна готовност, обясни неотдавна генерал-майор Борис Соловьов пред руския вестник „Комсомолская правда“. Следващата стъпка предвижда зареждането на установките с ракети и снабдяването им с ядрени бойни глави. След това ядреното „червено копче“ всеки момент може да бъде натиснато.

Разбира се, това е образно казано, защото не съществува никакво червено копче. В Русия трима мъже разполагат с кодовете за активирането на ядрения арсенал – става дума за тъй наречените „ядрени куфарчета“, пише германското издание RND и пояснява, че с тях те могат да издадат заповед за използването на стратегически ракети, ядрени подводници или бомбардировачи, летящи на дълги разстояния. Тези трима мъже са президентът Владимир Путин, шефът на Генералния щаб на армията Валери Герасимов и министърът на отбраната Сергей Шойгу.

Путин не може сам да натисне копчето

Руският президент не може сам да разпореди използването на ядрено оръжие. За това са необходими и кодовете от още едно ядрено куфарче – тоест, Путин зависи от решението на поне един от двамата генерали. Но тази мярка е измамно успокоителна, защото тримата мъже са близки съмишленици. Освен това не се знае как точно протича процесът на оторизация за използването на ядрено оръжие.

Експерти се опасяват, че за постигане на целите си Путин може да прибегне като крайно средство и до ядрено оръжие. Пред германската медия RND професор Марина Хенке от Hertie School of Governance изказа неотдавна предположението, че руският президент може да реши да използва някакво по-слабо тактическо ядрено оръжие като ясен сигнал към Запада, че е готов да стигне докрай. Такъв сценарий е мислим, ако например войната се развива лошо за Русия или ако жертвите са много и Путин реши да обвини за това Запада – например заради оръжейните му доставки за Украйна.

Сергей Шойгу – дясната ръка на Путин

Вторият човек с ядрено куфарче е министърът на отбраната генерал Сергей Шойгу, който преди това е бил и министър на извънредните ситуации. Във войната в Украйна Шойгу играе централна роля: той ръководеше анексирането на Крим през 2014 година и винаги е следвал разпорежданията на Путин. Твърди се освен това, че миналото лято е изпратил в Източна Украйна под прикритие руски специални сили в подкрепа на проруските сепаратисти.

Извън това Шойгу е много близък с Путин – смятан е за един от най-добрите приятели на президента. Неведнъж е бил на почивка с него – има снимки, на които двамата ловят риба или са на излет сред природата. Шойгу е смятан за дясната ръка на Путин и често е споменаван като възможен негов наследник на президентския пост.

Кой е генерал Валери Герасимов

Шефът на Генералния щаб и първи заместник на военния министър е изцяло свързан с армията. Служил е в нея още по времето на Съветския съюз, бил е командир на танков батальон, а от 2012 година оглавява Генералния щаб на руските въоръжени сили. В отсъствието на Шойгу той командва руската армия.

След анексията на Крим ЕС му наложи санкции, а през 2015 г. той организира намесата на Русия в конфликта в Сирия, за което беше награден с орден „Герой на Руската федерация“. Герасимов е и член на Съвета за сигурност на Русия. Миналото лято на конференцията за международна сигурност в Москва той заяви, че Русия би използвала и ядрено оръжие, ако е застрашено съществуването на руската държава.

Ядреният арсенал на Русия

Според руската конституция и военната доктрина на страната решенията се взимат от президента. Но ядрен удар не може да бъде извършен без участието на въоръжените сили и тяхната готовност да изпълняват издаваните заповеди.

Според института Sipri руснаците имат над 6250 ядрени бойни глави, което е само една малка част от това, с което разполагаха по време на Студената война. Но днешните ядрени оръжия притежават несравнимо по-голяма ударна мощ и могат да преодоляват по-големи разстояния. Руските бомбардировачи на дълги разстояния могат да достигнат до всяка точка на света, междуконтиненталните ракети изминават разстояние от над 10 000 километра, а междуконтиненталната балистична ракета „Сармат“ е с обсег на действие до 18 000 километра. Всички тези ракети могат да носят ядрени бойни глави, а Русия редовно извършва изпитания с тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *