Татяна Дончева: Предложението за надзорник на главния прокурор е безумно

Председателят на “Движение 21” смята, че следващите парламентарни избори трябва да бъдат за Велико народно събрание
Безумно е да се предложи надзорник на главния прокурор, за да се реши въпросът с неговата безконтролност, която произтича от конституционната уредба и правителствата на Бойко Борисов фабрикуват решения, които смайват с глупостта си и това предложение е едно от тях – това заяви председателят на „Движение 21” Татяна Дончева.

В студиото на „Тази сутрин” тя обясни, че въпросът не е в това дали ще бъде назначен човек, който да надзирава главния прокурор. По думите ѝ се изисква инфраструктура, която да помага в отделните разследвания.

За да започне реконструкция на съдебната система, която да промени мястото на прокуратурата, Дончева заяви, че следващите парламентарни избори трябва да бъдат избори за Велико народно събрание.

По думите ѝ след предварително прието решение, че след приключване на мандата на Великото народно събрание, то ще се редуцира до обикновено, в кратки срокове могат да се приемат изменения в Конституцията. Именно ако това се случи, главният прокурор няма да има нужда от надзирател, смята тя.

„Това е нещо, което не изисква специална мисъл и съгласуване на текстове. Някой трябва да направи законодателното съчинение за промените в конституцията, за които пък трябва политически дебат и консолидиране на гласовете”, допълни Дончева.

Според председателя на „Движение 21” преди години никой не е погледнал сериозно на въпроса за конституционните промени, касаещи устройството на съдебната система, но сега полюсите са обърнати.

Като примери даде начина, по който Сотир Цацаров управлява държавното обвинение – поставянето на хора, които да отговарят за организирани престъпни групи без разследване на причастност към престъпната дейност, както и масовото задържане на хора под стража.

„Гражданите започнаха да си мислят, че всеки е застрашен, независимо дали се счита за разбойник или не. Хората се притесняват, че могат да попаднат в месомелачката, да стоят месеци наред заключени с неясен резултат и да бъдат наказателно преследвани”, обясни тя.

От друга страна прокуратурата се превръща в институция, към която масово хората са започнали да се обръщат за всякакви въпроси, а безконтролността на Обвинител №1 попада и в международния фокус.

Дончева коментира и гласовете на БСП, които във вчерашното заседание подкрепиха Сотир Цацаров да стане председател на КПКОНПИ. По думите ѝ депутатите от левицата са гласували така, защото не искат да имат конфликти с него.

Освен това смята, че лидерът на БСП Корнелия Нинова умишлено не е положила усилия да консолидира гласовете в партията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *