Съученик на хакера: Набеден е от някого

20-годишен да хакне НАП – звучи несериозно
Близки на младежа, обвинен в хакерската атака срещу Националната агенция за приходите, не вярват, че той е виновен за случая. Негов бивш съученик го описва като интелигентен, добронамерен и от заможно семейство. Илия Иванов е шокиран от ареста на Кристиян Бойков, който е обвинен в източването на личните данни на 5 милиона българи от системата на НАП.Илия Иванов няколко години е учил заедно с Кристиян Бойков. Твърди, че страстта на младежа са компютрите и киберсигурността.

„Той никога не е имал такива намерения. 20-годишен да хакне системата на НАП – звучи малко несериозно. Мисля, че е набеден от някого”, коментира пред „Здравей, България“ по „Нова телевизия“ Илия Иванов.

Още като ученик през 2017 г. бившият възпитаник на Търговската гимназия в Пловдив Кристиян успя да покаже как може да се променят оценки от изпити чрез достъп до сайта на просветното министерство.

„От известно време се занимавам с киберсигурност. Попаднах в системата на МОН по мой личен проект и ми беше интересно дали в сайта на такава голяма институция в България е възможно да има такива елементарни грешки”, споделя тогава Кристиян Бойков.

Сега близките на Кристиян са шокирани от задържането му. Според тях той е имал възможност да злоупотреби с данните от образователното министерство преди две години, но вместо това, е сигнализирал ведомството за проблема.

Прокуратурата повдигна обвинение на Кристиян, което предвижда лишаване от свобода от 5 до 8 години и глоба до 10 000 лева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *