Съсипването на жълтите павета ще струва 100 000 лв. на “Трейс Груп”

Прокуратурата е сезирана за вандалските прояви на обекта

След като дълго време управляващите в София от ГЕРБ твърдяха, че всичко около ремонта на жълтите павета при Народното събрание е в рамките на правилното  и нормалното, през последните дни Столична община най-после прогледна за калпавото строителство и дефектите, които строителната фирма нанася на района.

Днес от „Московска“ 33 съобщиха, че налагат глоба за строителя затова, че негови работници са чупили умишлено жълти павета, за да успеят да ги  вместят при пренареждането на паважа. „100 000 лв. глоба се налага на „Трейс Груп Холд“ от Столична община за допуснато увреждане на керамични (жълти) павета при ремонта на Зона 4 от градския център. След подаден сигнал за умишлено счупване на цяло керамично паве от строителен работник е съставен констативен акт. Наказателното постановление ще бъде издадено по чл. 20 от Закона на устройство и застрояване на Столична община, тъй като той предвижда по-високи глоби за повреждане от Закона за културното наследство“, се казва в съобщението на градската управа. За допуснатото умишлено увреждане кметът Йорданка Фандъкова изпраща сигнал и до софийска градска прокуратура, допълват от Столична община.

През уикенда софиянка публикува видео в социалните мрежи, в което се вижда как работник на обекта около Народното събрание троши с чук цяло жълто паве, за да запълни дупка в настилката. От кадрите се вижда още, че строителят реди паветата доста нескопосано и пълни с пясък широките фуги, които се образуват след работата му. Преди дни зам. кметът по строителството на София инж. Ангел Джоргов лансира тезата, че пренаредените павета пред парламента вече се размествали, защото фугите в неремонтираните части на площада се разширявали и натискали обновените участъци. Това обаче се отнасяло до ограничен участък от „няколко квадратни метра“, докато в другите части на площада всичко било както трябва. Още по-смехотворно обяснение дадоха от „Трейс Груп Холд“. Според него за разместването на ремонтираните настилки били виновни автомобилистите, които удряли спирачки на пешеходните пътеки пред паметника на Цар Освободител.

Жълтите павета, който са положени в центъра на София в началото на ХХ век, са обявени за единична урбанистична и архитектурно-строителна културна ценност през 2016 г. със заповед на министъра на културата по предложение на кмета на Столична община и решение на Столичен общински съвет, припомнят още от Столична община.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *