Сърбия пуска изцяло магистралата от Ниш до Калотина

Пристига нашият български брат Бойко Борисов и ще се обърна към него на български, казва сръбският президент Александър Вучич

Сърбия пуска в събота изцяло магистралата от Ниш до българската граница при Калотина. “Мисия Коридор номер 10 е завършена”, е заявил днес сръбският министър на строителството Зорана Михайлович, след като посети последния участък на източното разклонение на коридора, водещ до България, предаде  Инвестор. бг. като цитира агенция Танюг.

Михайлович казва, че всичко е готово за утрешното тържествено откриване на източното разклонение на Коридор 10, на което ще присъстват българският премиер Бойко Борисов и сръбският президент Александър Вучич. Министърът добавя, че с тази автомагистрала от Белград до границата с България при Цариброд ще се стига за по-малко от 3 часа.

Източното разклонение на Коридор 10 от Ниш до Цариброд е с обща дължина 86.9 километра. Участъкът, който се пуска за движение утре, е от Просек до Цървена река с обща дължина 22,5 километра, включващ 700-метровия тунел Банцарево. Така се заобикаля един от най-трудните и опасни участъци по пътя към Ниш през Сичево дефиле на река Нишава. Останалите участъци от магистралата бяха пускани за движение поетапно от две години насам.

На цялото източно разклонение на Коридор 10 от Ниш до Цариброд са построени 87 моста, 5 тунела, направени са 12.5 милиона кубически метра изкопи, 9.5 милиона кубически метра насипи и е положен около 780 хиляди тона асфалт, допълва Инвестор. Общата стойност на строителството се оценява на около 476 милиона евро.

Отварянето на магистралата закъсня с около две години спрямо първоначалните планове най-вече заради трудния терен и множеството свлачища.

Премиерът Бойко Борисов ще участва в официалното откриване на новия участък, съобщиха в петък от правителствената пресслужба. Той е поканен на събитието от президента на Сърбия Александър Вучич. “Честитя на гражданите новите почти 87 километра. Пристига и нашият български брат Бойко Борисов, а аз ще се обърна към него и на български”, казва Вучич, цитиран от Танюг.

На територията на България Коридор 10 продължава чрез основната пътна артерия I-8, която включва изграждащите се участъци – от ГКПП „Калотина“ до Драгоман (14.5 км) и от Драгоман до Сливница (16.98 км). Предвижда се строителните дейности да завършат в края на 2021 г., припомнят от пресцентъра на Министерския съвет. Работата по така наречената магистрала “Европа”, след дълги обсъждания и забавяния, започна в средата на тази година.

На церемонията премиерът Борисов ще бъде придружаван от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *