Сърбия замеси България в шпионски скандал с руски привкус

Белград отново замеси България в шпионски скандал на сръбска територия. Влиятелният депутат Милован Дрецун, който е председател на парламентарната комисия за Косово и Метохия, публично обвини България, че провежда хибридни атаки в Сърбия.

Само преди няколко месеца същият депутат каза, че екип от разузнавачи, сред които и българи, се опитва да блокира постигането на споразумение между Косово и Сърбия и работи срещу интересите на Белград.

Сега западната ни съседка се тресе от скандал, след като в социалните мрежи се появи видео, в което се вижда как руски разузнавач дава пари на предполагаем високопоставен сръбски държавен служител.

Руснакът бе разпознат като бившия заместник-военен аташе Георгий Клебан, който е сътрудник на ГРУ. Името на сръбския представител не е публично известно, но се предполага, че е представител на местните служби. Сръбската агенция за сигурност и информация (БИА) потвърди автентичността на записа, съобщи държавната агенция Танюг.

Видеото се появи в Youtube на 17 ноември и е снимано в белградския квартал “Земун”.

Според Милован Дрецун има връзка между записа и неотдавнашната реакция в България във връзка с участието на зенитно-ракетни системи С-400 в съвместно руско-сръбско военно учение. В потвърждение на теорията си обаче той цитира позиция на българската неправителствена организация Атлантически съвет, която по-никакъв начин не може да се смята за официална. България дори безпроблемно пусна самолетите с ракетите С-400 да прелетят над страната на път за Сърбия и обратно.

“Това е неразделна част от хибридна операция, обвързана с пристигането на руския президент Владимир Путин”, добави депутатът.

Путин се очаква в Сърбия в началото на декември.

Според Дрецун в Северна Македония има разузнавателен център, откъдето българското и хърватското разузнаване провеждат операции срещу страната му.

Доказателство за това бил и пуснатият запис, който Дрецун свърза с български разследващ журналист без да посочва конкретно име.

Именно българският журналист Христо Грозев, който е част от разследващия сайт Bellingcat, съобщи в профила си в Туитър през уикенда, че клипът, пуснат в Youtube, показва зам.-военния аташе Георгий Клебан в руското посолство в Белград да се среща със сръбски агент.

Той посочи, че използвал софтуер на Майкрософт” за лицево разпознаване, за да идентифицира руснака, който носи черно кожено яке.

Според Дрецун в Сърбия България има изключително мощно разузнавателно присъствие.

“Искам да ви припомня, че неотдавна аз лично съобщих публично , че в Скопие е сформиран и замаскиран разузнавателен център, където има шпиони от съседните държава като България, Хърватия, Северна Македония… В Сърбия България има изключително мощно разузнавателно присъствие”, каза той.

По думите му Сърбия трябва да надгради своя защитен механизъм срещу хибридни операции.

“Кадрите са доста аматьорски. От друга страна, се поставя въпросът коя чужда служба, ако не и наша, е готова да извърши подобна операция – за да могат да придружават двама души, да знаят мястото на срещата им, да записват от колата, когато се срещат навън, разговорът им в ресторанта, съдържанието на чантата и как изглежда руският агент”, посочи Дрецун.

Москва: Отношенията ни с Белград са специални

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че случаят с предполагаем опит за вербуване на сръбски военен от руски гражданин няма да повлияе на отношенията между Москва и Белград.

“Не знаем какъв е този инцидент, в него има още неща за проучване. Това не е въпрос точно към администрацията на президента, но ние сме уверени, че отношенията между Русия и Сърбия имат толкова специален, партньорски, братски и съюзнически характер, че нищо не може да му повлияе”, заяви пред журналисти Песков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *