Съд + прокуратура = Любов към Доган + Пеевски

Румънецът Дорин Йордаке е в ареста вече 8 месеца без доказателства, че е изнудвал политиците от ДПС

Хиперзагрижеността на правораздавателна ни система за сигурността на депутата от ДПС Делян Пеевски и на почетния лидер на движението Ахмед Доган държи вече 8 месеца в ареста румънски гражданин без да има каквито и да е доказателства за извършено престъпление. Специализираната прокуратура твърди, че бизнесменът Дорин Йордаке в съучастие с друг румънец Овидиу Семенску и българина Дилиян Георгиев са планирани да изнудват с компрометираща информация двамата политици. Въпреки че “жертвите” отричат дори да са знаели, че някой се опитва да ги изнудва, спецсъдът упорито държи Йордаке зад решетките заради мъглявото обвинение за участие в организирана престъпна група за изнудване.

Заговорът

Държавното обвинение привидяло конспирацията срещу Пеевски и Доган още през лятото на 2019 г., но че има задържани се разбра чак през октомври. Въпреки навика на прокуратурата да се хвали за щяло и нещяло това досъдебно производство тъне в мистерия и по него не се дава никаква информация.

Според обвинителния акт всичко започнало преди две години, когато бизнесменът Овидиу Семенску, за когото е пусната европейска заповед за разследване, се е срещнал в Букурещ с българина Дилиян Георгиев и румънеца Дорин Йордаке. Последният е бивш служител на румънската служба за борба с организираната престъпност и има бизнес у нас. В тази конспиративна среща имало и четвърти участник с тайна самоличност, който се явява защитен свидетел. Според адвокатите на обвиняемите това е Иван Петлешков, който бил посредник при срещите и е съдружник в охранителна фирма.

Именно той свидетелства, че разговорът между четиримата се въртял около загадъчен доклад на френските спецслужби. Темата в него била свързана с контрабанда на цигари от “Булгартабак”, като със средствата от тази дейност се финансират терористични организации като “Ислямска държава”, “Ал Нусра”, ПКК и режимът на Башар Асад. Било посочено, че в сделките като посредници се използват няколко търговски дружества от Дубай. Там поименно се споменавали Пеевски и Доган. Този документ бил показан на iPad-а на Семенску, който твърдял, че Европейският парламент също щял да се запознае с него на 1 юни 2019 г. Румънецът заявил пред останалите участници в срещата, че докладът може да бъде редактиран, като имената на българските политици изчезнат преди евродепутатите да ги видят. За целта били необходими 12 млн. евро, като 10 млн. са за френски прокурор, а 2 млн.евро – за посредниците, т.е. за тях.

Разследването

Веднага след срещата в Букурещ, където двамата румънци и българинът съчинили комплота, свидетелят на прокуратурата отишъл при българските разследващи органи. Междувременно обвиняемите търсят начин да осъществят контакт с Делян Пеевски. Самият Йордаке признава, че е имал намерение да се срещне с депутата от ДПС. Заедно с Дилиян Георгиев той е бил следен месеци наред със СРС. А през май 2019 г. двамата са арестувани. Другият румънец Семенску, който уж е в дъното на заговора за изнудване, изчезва.

Въпреки че прокуратурата разследва случая вече година, събраните доказателства в кориците по делото са нищожни. Извън показанията на защитения свидетел липсват каквито и да било данни за осъществено изнудване. Обвиняемите отричат да са запознати с доклада на френските спецслужби, за който се твърди, че е използван срещу Пеевски и Доган. Задържаният румънец заявява, че е чувал за подобен документ, но никога не го е виждал. Не е установено дали такъв доклад изобщо е бил внесен в Европарламента. Но най-показателни, че обвинението за изнудване е безпочвено, са показанията на самите “жертви” пред разследващите. В края на ноември спецпрокуратурата е разпитала двамата политици от ДПС, които категорично са отрекли някой от обвиняемите да им е искал пари и дори да са знаели, че някой от тях ги търси за среща.

Виновен без престъпление

Според Апелативния спецсъд обаче липсата на доказателства не е пречка румънецът Йордаке да бъде задържан. След 8 месеца в ареста тази седмица той отново поиска мярката му за неотклонение да бъде изменена с по-лека. Но съдът реши, че докато няма данни Пеевски и Доган да са изнудвани, може да се направи обосновано предложение, че обвиняемият е участвал в организирана престъпна група с цел да осъществи именно това, пише “Медиапул”. Според магистратите престъплението участие в ОПГ е срещу реда и спокойствието в страната, а изнудването – срещу личността. То е и вторичното престъпление. Освен това съдът не преценявал категорично дали има вина, когато решава за промяна в мярката за неотклонение, а прави предположение “на пръв поглед, но не повърхностен”.

Второинстанционният съд също е на мнение, че има опасност Йордаке да се укрие, тъй като често пътува в чужбина. Това налагало да остане в ареста. Подобен аргумент беше изтъкнат и от прокуратурата на предишното заседание през ноември, когато румънецът за пореден път бе оставен зад решетките. Тогава държавното обвинение се позовава на секретна справка, изготвена от румънските служби и ДАНС, според която съпругата на бизнесмена имала връзки с криминалните среди в Румъния. Според адвокатите на Йордаке обаче въпросната справка се основава на статия на румънската секция на Радио “Свободна Европа”, заради която е заведено дело срещу медията.

В крайна сметка сагата с румънеца и предполагаемото изнудване на Пеевски и Доган все повече прилича на целенасочена репресия. Въпреки че няма доказателства за осъществено престъпление, съдът по настояване на прокуратурата упорито държи в ареста Дорин Йордаке. Всичко се базира на показанията на един свидетел, които се опровергават и от обвиняемите, и от “жертвите”!

ПРОКУРОРИ

В различните фази и заседания по делото за изнудването на Ахмед Доган и Делян Пеевски участват прокурорите Евгения Станкова и Ангел Кънев. Станкова стана известна с тезата, че служителите на фирма “ТАД Груп”, обвинени за хакерската атака на НАП, са искали да дестабилизират държавата, като превземат системата за автоматично напояване пред парламента. Ангел Кънев пък наблюдаваше двете дела срещу собственика на „Винпром Карнобат“ Миню Стайков и бе обвинен от защитата на Стайков, че е купувал имоти от фирми, свързани с преките му конкуренти. Прокуратурата не отрече обвиненията, но оневини служителя си, като обяви, че Кънев не познавал собствениците на въпросните фирми конкуренти.

ОЩЕ ОТ СЪЩОТО

Докладът на френските спецслужби, за който прокуратурата твърди, че е трябвало да бъде използван за изнудването на Пеевски и Доган, озадачаващо много прилича на документ на турските им колеги. През 2017 г. турската служба за борба с организираната престъпност и контрабандата (KOM) изпрати на главния секретар на Интерпол доклад, свързващ “Булгартабак” с контрабанда на цигари. Първоначално българската прокуратура твърдеше, че не е чела този доклад и затова няма да се самосезира. После – че прави някаква проверка и ще иска уточнения от Интерпол. Накрая и прокуратурата, и политиците забравиха за този случай.

БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН

Другият обвиняем – българинът Дилиян Георгиев, който също е бил задържан през май 2019 г., вече е на свобода, след като прекара половин година в ареста. Дорин Йордаке твърди, че той е помагал на фирмата му, която търгува с дружества в България и купува лавандула с цел да създава плантации в Румъния. Според “Капитал” Георгиев е консултирал договора за продажба на ТЕЦ “Варна” на Ахмед Доган.

ПЪРВО УБИЙСТВО, СЕГА ИЗНУДВАНЕ

Това не е първият случай, в който прокуратурата светкавично се задейства заради медийния магнат и депутат от ДПС Делян Пеевски. Точно преди 5 години разследването на т.нар. опит за убийство на Пеевски окончателно отиде в историята заради липса на престъпление. Тогава делото започна с шумен арест на Венцислав Върбанов, Красимир Методиев и Георги Христов, които бяха обвинени за опит за убийство, който останал недовършен по независещи от тях обстоятелства. По делото бяха прикрепени единствено показанията на шефа на охраната и на един от гардовете на Пеевски, които са и авторите на сигналите до МВР, че се готви убийството на шефа им. След като съдебната сага приключи, прокуратурата отказа да образува досъдебно производство срещу депутата от ДПС за набеждаване. Отказът бе направен от настоящия шеф на спецпрокуратурата Димитър Франтишек.

Мартин Георгиев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *