Съдът спря вписването на Борислав Михайлов като президент на БФС!

Съдът постанови решенията от конгреса на БФС на 12 октомври, сред които и избора на Борислав Михайлов за президент, да не бъдат вписани. Новината съобщи основният претендент за президентския пост Димитър Бербатов.

Ето какво сподели Бербатов на страницата си във Фейсбук:

„Очаквано, два състава на Софийския градски съд постановиха спиране на вписването на решенията на конгреса на БФС от 12.10.2021 г. в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел. Три футболни клуба – ФК „Балкан Варвара”, ФК „Венци” и ФК „Русокастро”, обжалваха тези решения поради множество нарушения на процедурата по провеждане на конгреса.

Ведно с това БФС още крие протокола от конгреса, което затвърждава съмненията, че протоколът може да бъде фалшифициран.

Фактът, че правният консултант на БФС (сериозна адвокатска кантора) не е подала основния документ, необходим за това вписване, показва, че съдържанието на протокола е причина за сериозни притеснения от страна на БФС.“

Още по време на конгреса на БФС на 12 октомври претендента за нов президент на централата Димитър Бербатов обяви пред всички, че е извършено нарушение на устава на футболния съюз.

При обявени регистрирани 483-ма делегати и съобщено в залата, че за вземане на решение са необходими минимум 242 гласа Борислав Михайлов бе обявен за президент на БФС с 241 гласа за него срещу 230 за Бербатов. Общо гласувалите бяха 480 – с 8 гласа за Христо Порточанов и една невалидна бюлетина.

В Устава на БФС обаче е записано, че за избора е необходимо мнозинство (50% плюс 1 глас) от „присъстващите делегати“.

Впоследствие – от списъците, които БФС публикува, стана ясно, че общо 482, а не 483 са били регистрираните делегати за извънредния конгрес на БФС, който се проведе на 12 октомври 2021 година.
Двамата, които не са участвали във вота са Иван Димитров (ФК „Авангард“, с. Бачево) и Веселин Милачков (ФК „Риал“, с. Ковачевци), става ясно от публикувания допълнителен списък.

От щаба на Михайлов са категорични, че под присъствали не се разбира регистрирани, а гласували и поради тази причина 241 гласа за успех още на първия тур, както повелява уставът на съюза.

241 гласа обаче също не е необходимо мнозинство, защото е точно 50% и го няма предвиденият плюс един. Това става единствено, ако се броят само гласувалите. Юристи обаче са категорични, че двамата липсващи отиват към „въздържал се“, което прави резултата 241 на 241″.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *