Съдът потвърди : Чума по козите в Странджа не е имало

Съдът потвърди това, което казвахме – чума по животните в Странджа нямаше. Има окончателно решение на петчленен състав на ВАС по казуса „чума по животните в Странджа“, съобщи на брифинг лидерът на БСП Корнелия Нинова. И припомни случая с козите на баба Дора, с младата фермерка Ани от Болярово и битката, която жените водеха, за да спасят животните си от принудителна евтаназия.

Една по една битките ни получават признание, подчерта Нинова и припомни,че тогава БСП се застъпи категорично за хората и за спасяването на поминъка им.

„Участвахме в протестите. От страна на управляващите бяхме осмивани, че се снимаме с козички. Хора от протестите бяха притиснати и разпитани. Бяхме обвинени за метежници. ГЕРБ сезира прокуратурата, че сме заплаха за националната сигурност. Пак потвърждавам думите си, че чума по животните в Странджа нямаше“, категорична бе Нинова.

По думите й решението на съда е доказателство, че масовото избиване на животни през 2018 година е едно от най-големите престъпления на управлението на ГЕРБ в миналите мандати.

Нинова подчерта също, че е потвърдена правотата на БСП. Когато сме последователни, аргументирани и близо до хората, истината излиза наяве, каза тя.

43 хиляди животни бяха убити без причина, регионът се обезлюди и никой не понесе отговорност, припомни лидерът на левицата.

Чума по животните през 2018 година нямаше. Това се доказва от решението на ВАС вчера – „в разглеждания казус липсват убедителни доказателства за развитието на болестта чума по дребните преживни животни във времето и в конкретния регион, и степента на разпространение, както и за спазване на последователността на мерките за контрол на заболването“, цитира Нинова. Тя уточня, че стадото, предмет на делото, е в добро състояние, овцете са живи и здрави, няма смъртни случаи, а стадото се е увеличило със 70 агнета.

Няма да оставим нещата така, само с констатации. Разполагаме, освен с решението на ВАС, със стенограма от Народното събрание, Председателски съвет, от които личи кой по онова време каква позиция е заемал и с какви аргументи. Разполагаме с десетки свидетелски показания. Тези доказателства и още други представяме на прокуратурата и искаме сериозно разследване. Предоставяме ги и на г-жа Лаура Кьовеши. По този казус имаше и усвояване, а може би и присвояване на европейски средства. Не можем да върнем убити животни, но искаме справедливост. Разследване, съд, присъди и отговорност за онези длъжности неща, които направиха това, посочи Корнелия Нинова.

Лидерът на БСП коментира и посещението на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши у нас. „Изглежда съвсем логично тя да започне обиколка във всички държави. Не виждам нещо извънредно”, добави лидерът на столетницата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *