Гешев прати ДАНС и МВР да мерят язовирите

Апелативният специализиран съд остави за постоянно в ареста бившия екоминистър Нено Димов. Това стана след почти 5-часово съдебно заседание. Магистратите приеха, че има доказателства, които водят до обосновано предположение, че той е извършил престъплението безстопанственост, като не е ограничил ползването на вода за промишлени нужди. Според съда отговорността била на Нено Димов, а не на служителите, които са изготвяли и съгласували графиците за водоползване, тъй като единствено в правомощията на министъра било тяхното утвърждаване. Същевременно ежедневно в екоминистерството е подавана информация за нивото на “Студена”. Освен това имало опасност Димов да извърши престъпление, ако е на свобода.

След като преди седмица прокуратурата обяви, че бившият екоминистър е причинил щета за над 11 млн. лв., защото е позволил водоподаване за промишлени нужди към “Стомана Перник” и ТЕЦ “Република”, днес държавното обвинение обоснова това твърдение с цената на водата. Причината била, че перничани плащат за водоснабдяване за питейно и битово потребление по 2 лв. на кубик, а предприятията получавали водата само за 13 ст. Според апелативния прокурор Росица Славова тази цена била “много ниска”.

Отделно главният прокурор Гешев, който пое под свой надзор водната криза, разпореди ДАНС и МВР да измерят нивото на значимите язовири и по-специално на яз. “Бели Искър”.

Не е ясно какво отношение има Нено Димов към цената на водата, след като тя се определя от Комисията за водно и енергийно регулиране. Още по-абсурдно е, че това били предварителни данни и тепърва ще се прави финансова експертиза на въпросните цени. “Такива твърдения за цената на водата в постановлението няма. Това е някаква нова теза, която днес се въведе”, отбеляза адв. Ина Лулчева, която защитава бившия министър. По нейни думи по делото няма щета, тъй като всички количества вода са били платени. “След като за предоставената вода са получени пари, да се твърди за щета противоречи на закона”, уточни тя и поиска прокуратурата да каже за кого е печалбата и за кого е вредата.

Държавното обвинение настоява Нено Димов да остане задържан, тъй като има обосновано предположение, че е извършил умишлена безстопанственост. Освен това може да повлияе на свидетели по делото или да извърши друго престъпление. “Действително вече не е министър, но прекратяването на тази длъжност не води до прекъсване на контакти”, обоснова се апелативният прокурор.

Прокуратурата защитава тезата, че Димов е извършил престъпление, защото не е упражнил правомощията си да предприеме мерки по опазване на водния ресурс чрез ограничаване и спиране на водоподаването за промишлени нужди към “Стомана Перник” и ТЕЦ “Република”. “Това показват утвърдените месечни графици в инкриминирания период”, посочи прокурорът. Под тези графици стоял само подписът на министъра. “Други писмени доказателства, които потвърждават престъплението са, че Нено Димов е имал знанието по отношение на наличностите на водния ресурс в яз. “Студена”, които от началото на 2019 г. започват значително да намаляват. ВиК операторът е давал информация за обема на язовира ежедневно на МОСВ. Експертите в министерството са имали данни какъв приток и разход е отчитан. С тях е бил запознат и Нено Димов при утвърждаването на месечните графици”, обясниха от държавното обвинение. Прокурорът добави, че “за месец октомври обемът на язовира е бил около 30% и дори човек без никакви знания може да прецени, че този обем ще се отрази върху питейните нужди”

От държавното обвинение представиха днес два тома с нови доказателства по делото. Сред разпитаните са бившият шеф на ВиК – Перник Иван Витанов, бившият кмет на града Вяра Церовска, служители на “Стомана Перник” и ТЕЦ “Република”, зам.-министри на МОСВ.

Защитата на обвиняемия се съгласи, че безспорно екоминистърът утвърждава графиците за водоподаване, но това само по себе си не потвърждава престъплението умишлена безстопанственост. “Никой един от тези свидетели не твърди, че тези графици са утвърдени без предварително съгласуване”, заяви адв. Лулчева. Тя отбеляза, че никой не твърди, че експертите, с които Нено Димов се е съобразил, са допуснали грешка, защото очевидно никой няма претенции към тях. Освен това според закона граждани не могат да пострадат от безстопанственост, а само държавата и предприятия.

Адв. Лулчева е категорична, че обвиняемият не трябва да остава в ареста, тъй като няма опасност той да извърши престъпление. Освен това твърденията за някакви контакти и йерархични зависимост представляват прехвърляне на доказателствената тежест върху обвиняемия. Нено Димов заяви пред съдебния състав, че се е доверявал на експертите и е утвърждавал графика според това, което са му дали като информация. В крайна сметка той остава в ареста.

ПРОВЕРКА

Главният прокурор Иван Гешев възложи на Държавна агенция „Национална сигурност“ и на Главна дирекция „Национална полиция“ съвместно да извършат проверка на комплексните и значими язовири на територията на цялата страна. Тя трябва да изясни какво е актуалното състояние на водния обем в язовирите и имали такива, чийто воден обем е под съответния оптимален размер, който да гарантира осигуряване на питейно-битовото водоснабдяване на гражданите. След проверката трябва да бъде предоставена обобщена справка за всеки един от проверяваните язовири. Специално внимание ще бъде обърнато на състоянието на яз. “Бели Искър”.

ОТКЛОНЕНИЕ

Районната прокуратура в Самоков води разследва нарушаване целостта на водоснабдителна система, създало условия за отклоняване на вода, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. Установено било, че от 2008 г. до 14 януари т.г. в района местността „Кокалов егрек“, над с. Ярлово, община Самоков, във Витоша планина, неправомерно била повредена бетонова тръба, намираща се в шахта на водоземно съоръжение – каптаж на Палакарийски воден канал. Така били създадени условия за незаконно отклоняване на вода. По принцип каналът бил построен заедно с язовир Студена и служи за довеждане на допълнителни количества вода в случай на нужда.

Вчера във “Вода за Перник!” във “Фейсбук” беше публикуван разказ на Атанас Русев, който твърди, че само час, след като полицията повторно спряла нерегламентираното отклонение на Палакарийския воден канал към с. Ярлово, кметът на селото се появил с отвертка в джоба. Той твърдял, че дошъл високо в планината пеша, за да види защо няма вода. “Как се нарича това, когато има обявено бедствено положение и над 100 000 души са на прага да останат без капка вода, някой да отиде, да махне полицейските лепенки и да отклони един от единствените водоизточници на тези хора в беда, за собствените си неясни и очевидно незаконни цели ?”, пита Русев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *