Съдът оправда Йоан Матев за убийството в Борисовата градина

Председателят на 5-членния съдебен състав и един заседател са гласували против присъдата

Подсъдимият Йоан Матев, който е обвинен в умишлено убийство по особено жесток начин на 15-годишния Георги Игнатов през 2015 г., е признат за невинен. Решението на Софийския градски съд е подписано с особено мнение от председателя на съдебния състав и един съдебен заседател. То не е окончателно и може да се атакува пред апелативния съд.

Според целия съдебен състав безспорно е доказано по делото, че подсъдимият е лицето, което е заснето на камерите и е присъствало на местопрестъплението, а после се е оттеглило от него. Според мнозинството обаче няма преки и косвени доказателства, че именно Матев е държал ножа на убийството и е нанесъл смъртоносната рана на Георги Игнатов.

Отхвърлят се също така гражданските искове от близките на убития. Мярката за неотклонение на Йоан Матев се изменя от „Домашен арест“ в най-леката – „Подписка“.

Йоан Матев беше задържан в началото на 2017 г., почти две години след бруталното убийство. До ареста му се стигна, след като неговият брат Марсел заведе разследващите до мястото, където е скрит ножът, с който е извършено убийството. Марсел обаче категорично отказа да свидетелства пред съда. В последната си дума пред съда днес Матев за първи път изказа съболезнования на близките на убитото момче Георги Игнатов, но отрече да има общо с трагедията и пледира, че е невинен.

Тезата на зашитата беше, че убиецът е Патрик Първев, който през 2018 г. получи присъда от 6 г. затвор за това, че е пребил почти до смърт 3-годишно дете. Той признал това пред бивш арестант в следствения арест на бул. „Г. М. Димитров“, който даде показания пред съда. Първев обаче отрече да е виновен за убийството на Георги през 2015 г. и заяви, че съкилийниците го малтретирали, защото им заприличал на момчето от записа, което бяга от Борисовата градина, и той бил готов на всичко, за да спре тормоза.

Видеозаписът от охранителна камера на сградата на БНР беше основно доказателство на прокуратурата в обвинението срещу Йоан Матев. „Приличаше ми на Йоан по физиката и изразителния му нос. Тренирал съм с него и познавам движенията му. Бягащият младеж тича по същия начин като Йоан – с изпънати гърди напред“, свидетелства Стефан Люцканов, който е тренирал тенис с подсъдимия. Същите твърдения направи и бивш негов съученик. „Някой показа на телефона си запис, пуснат в новините. Гледах го и момчето много ми заприлича на Йоан по походката. Всички бяхме на мнение, че на записа е заснет Йоан“, гласят показанията на Денис Маноевски. Той си спомня, че подсъдимият е спрял да ходи на училище след убийството.

През април м.г. Йоан Матев беше освободен под домашен арест, след като изкара в ареста повече от 3 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *