Съдът окончателно отказа регистрация за партията на Слави Трифонов

“Няма такава държава” става “Има такъв народ”, обяви шоуменът

Върховният касационен съд окончателно отказа регистрацията на партията на шоумена Слави Трифонов “Няма такава държава“. С решението се потвърждава изцяло решението на Софийския градски съд.Шоуменът обяви, че е готов да започне процедура по регистрация на нова партия, която щяла да се казва “Има такъв народ”.

Основната причина за отказа на съда е, че новоучредената партия използва незаконно българското знаме в логото си. Това създава възможност гражданите да свържат партийния символ със знамето на републиката, което е незаконно. Според Закона за политическите партии “Няма такава държава” не може да използва в своите символи герба или знамето на държавата.

“Ами, добре. Това ли измислихте? Е, много сте умни, няма що! Така ли мислите, че ще ни спрете? С боички и с наименования? Важно е съдържанието, а не опаковката.
Затова, ние, същите хора, със същите идеи, със същото съдържание и със същите намерения, ще регистрираме нова партия. С ново име и други цветове”, написа шоументът във фейсбук страницата си след решението на съда. Той е подписал публикацията като “свободен гражданин със свободен дух”.

Извън проблема с логото, магистратите вече установиха, че “Няма такава държава” е спазила повечето процедурни изисквания за своята регистрация. Сформиран е инициативен комитет, проведено е учредително събрание, спазени са установените за това срокове, налице е минималният необходим брой членове на инициативния комитет.

Решението на ВКС беше очаквано. Съдебната практика на Върховния съд по отношение на герба и знамето е много по-рестриктивна от тази на Софийския градски съд. Досега Върховният съд приемаше, че нарушение е дори само използването на съществените елементи и цветове на националния герб и знаме в комбинация, представляваща значително сходство с тях. СГС е допускал изключения от тази практика в случая с регистрацията на НФСБ на Валери Симеонов.

В случая с “Няма такава държава” върховните съдии сочат, че “формално използване на съществените елементи и цветове на националния герб и знаме, в комбинация, която обуславя значително сходство с тях, също съставлява нарушение на Закона за политическите партии”. ВКС напомня, че е достатъчно внушението на използвания символ да е силно, а не символът да е напълно идентичен със знамето.

Съдиите посочват, че страните по делото не са посочили обществена и правна необходимост от изоставянето на досегашната практика на ВКС по тези дела.

Върховният съд напомня, че евентуалната незаконосъобразна регистрация на друга политическа партия от Софийския градски съд, не може да е основание за извършване на още незаконни регистрации. Съдебният състав на ВКС напомня, че законът трябва да бъде “равно прилаган по отношение на всички правни субекти, а не равното му неприлаган”.Партията на Трифонов внесе документи за регистрация на 5 ноември – ден, след като шоуменът започна излъчването на собствената си телевизия 7/8 ТВ.

Учредителното събрание на “Няма такава държава” се проведе почти конспиративно. Журналисти и външни лица не бяха допуснати на събитието, което приключи за малко над 20 минути. Делегатите отказаха да говорят пред медиите.

Тогава очаквано за лидер на партията очаквано бе избран Слави Трифонов, а в изпълнителния съвет влизат сценаристите на доскорошното му шоу – Тошко Йорданов (зам.-председател), Ивайло Вълчев (зам.-председател), Филип Станев, Александър Вълчев, Драгомир Петров и Виктория Василева, която е главен секретар.

Шоуменът обяви, че влиза в политиката и прави свой телевизионен проект по време на последното предаване на “Шоуто на Слави” по бТВ, излъчено на 31 юли миналата година. През годините преди това да стане, Трифонов често даваше сигнали, че иска да влезе в политиката, но дълго време не го правеше. През 2017 г., той анонсира желание да прави политически проект, а след това започнаха и “кастинги за политици” в рамките на предаването.

Различни социологически агенции започнаха да мерят рейтинга на евентуалната нова партия, преди дори да бъде официално обявено, че ще има такава. Последното проучване на “Тренд” дава 5.1% подкрепа за “Няма такава държава” от от всички имащи право на глас, което би направило партията четвърта политическа сила. Според данните на “Алфа рисърч” от декември пък партията би спечелила 8.6 на сто от подкрепата на гласуващите и би била трета политическа сила.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *