Съдия отказа да гледа гаранциите от 1 млн. лв. по случая „Нексо“

Съдията, който трябваше да се произнесе по жалбите на двамата обвиняеми по случая „Нексо“, на които прокуратурата наложи гаранции от по 1 млн. лв., се е отвел. Това съобщиха от Софийския градски съд.

„Мотивите за отвода са публикации в медийното пространство, съдържащи твърдения, неотговарящи на действителността, и внушения относно безпристрастността на съда. В рамките на деня ще бъде определен нов съдия-докладчик“, информират от градски съд. В съобщението не се споменават конкретните публикации, но такива се появиха в сайтове, близки до прокуратурата.

Преди 10 дни, след спецоперация срещу криптобанката „Нексо“ прокуратурата обяви, че четирима души са привлечени като обвиняеми по досъдебното производство за дейността на криптобанката. Повдигнато им е обвинение за това, че от началото на 2018 г. до 12 януари 2023 г. на територията на България, Великобритания, Швейцария и Кайманови острови са участвали, а един от тях е и ръководил, организирана престъпна група. „Тя е създадена с користна цел – пране на пари, данъчни престъпления, компютърни измами и извършване на банкова дейност без лиценз“, обясни тогава зам.-главният прокурор и директор на националното следствие Борислав Сарафов.

На двама от обвиняемите – Траян Николов и Калин Методиев беше наложена мярка „парична гаранция“ от по 1 млн. лв., като наблюдаващият прокурор даде срок от 10 дни гаранцията да бъде внесена. Николов и Методиев обаче обжалваха мярката пред съда. Другите двама обвиняеми – Антони Тренчев и Коста Кънчев все още се издирват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *