Съветът на ЕС одобри Лаура Кьовеши за главен прокурор

Преди да бъде окончателно потвърдена позицията ѝ, предстоят преговори с Европейския парламент

Съветът на ЕС одобри Лаура Кьовеши за поста главен прокурор на Общността. Преди това румънката оглавяваше антикорупционното звено на Румъния.

Кандидатурата на Кьовеши е събрала достатъчно мнозинство по време на заседание на Комитета на постоянните представители в ЕС на страните членки, пишат румънските медии.

Предстоят преговори с европарламента, след което кандидатурата, която е единствена за поста, ще бъде окончателно потвърдена от Съвета.

„Файнаншъл таймс” припомня, че кандидатурата ѝ беше забавена по-рано през годината. Тогава румънката получи подкрепата на Европейския парламент, но срещна съпротива в лицето на някои европейски страни, включително и от Румъния. Букурещ взе решение да подкрепи френски кандидат.

Париж отстъпи през юли и даде зелена светлина за Кьовеши, която се нуждаеше от одобрението на страните и новоизбрания парламент.

Лаура Кьовеши утвърди позициите си в Румъния и други европейски столици. Нейният 5-годишен мандат като антикорупционен лидер се беше забелязан и оценен от мнозина.

По нейното време бяха арестувани и осъдени министри и кметове в родината ѝ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *