В Пловдив е имало схема, по която да се манипулират резултатите от екзит пола“, заяви пред „Капитал“ политологът и съосновател на агенция „Тренд“ Димитър Ганев.

Припомняме, че в изборния ден екзит половете показваха, че в града под тепетата на балотаж отиват Здравко Димитров от ГЕРБ и Дани Каназирева от „Съюз за Пловдив“. Славчо Атанасов оставаше трети. След като излязоха официалните протоколи обаче, стана ясно, че Славчо Атанасов е на балотаж със Зико.

„Схемата на г-жа Каназирева се оказа по-проста, но пък за сметка на това ефектива. Те засичат в началото на изборния ден секциите, в които агенциите правят екзит пол, и пускат хора, които нямат право да гласуват в тези секции, но пък влизат в тях. След което те обясняват пред секционната комисия, че са объркали мястото си за гласуване и на излизане от секцията представят себе си като вече гласували и могат да попълнят анкетна карта за екзит пол. Социологическите агенции по решение на ЦИК трябва да са на три метра извън секцията и съответно нямат видимост какво се случва в нея. Заради това нашите екипи няма как да знаят дали определеният човек е гласувал или не е. Така по наши изчисления с помощта на не повече от 40-50 души в целия изборен ден този логистичен екип на Дани Каназирева успява да направи социологическа манипулация и да доведе до разлика от 7-8% между екзит пола на всички агенции и крайния изборен резултат. Не съм сигурен доколко г-жа Каназирева е спечелила от това, но според мен всяка постъпка, която цели определена манипулация, рано или късно се връща като бумеранг към нейния източник“, каза Димитър Ганев пред „Капитал“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *