Строителят на ГЕРБ „Трейс“ помля моста на Кольо Фичето край Бяла

Непохватното реставриране на известния мост на Колю Фичето върху река Янтра в близост до Бяла и извършена от известния като „строителя на ГЕРБ“ Трейс Груп Холдинг предизвика огромна вълна на недоволство в социалните мрежи.

Причината е нарушение на автентичния вид и наливането на бетон на мостовото съоръжение, което е построено още преди освобождението – 1867-ма година. Възмутените отбелязват, че последният ремонт на 156-годишният мост е преди 100 години, когато при наводнение пострадват част от носещите му колони.

Финансирането на ремонта, който е на стойност от почти 10 милиона лева е по евро програма. Сериозната сума е отишла в джоба на близкия до Бойко Борисов олигарх Николай Михайлов.

Общественият скандал гръмна, след като потребител на социалната мрежа даде гласност на случая и попита дали реставрацията на известния мост се извършва по най-добрия начин. Въпросът му е подкрепен от посочването на грозния бетон, който обгражда изцяло една от колоните. Той допълва, че стойността на реставрацията е над 9.5 млн. лв.

Отец Стефан Стефанов от Русе коментира, че шедьовърът на Кольо Фичето е съсипан от хора без сърца, но с диплома.

Мостът е недвижима архитектурно-строителна културна ценност и обществеността очаква отговори от компетентните институции. Мостът е дълъг 276 м, а ширината му е 9.5 м.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *