Столичното парно с нов собственик

„Топлофикация-София“ може да стане собственост на държавата.

Това съобщи председателят на Българския енергиен холдин (БЕХ) Валентин Николов във връзка с многомилионните дългове на столичното общинско дружество. „Ще предложим да се създаде работна група между БЕХ, Министерството на енергетиката, „Топлофикация“, общината и всички останали засегнати страни за евентуалното придобиване на собственост в топлофикационното дружество“, обясни Николов. По думите му “Топлофикация“ дължи на БЕХ почти 720 млн. лева. Сумата е натрупана от изкупени от ходинга стари задълбжения на „Топлофикация“ към „Булгаргаз“. В момента столичното дружество отделно дължи други над 120 млн. лв. на доставчика на газ.

„От 2009 година насам холдингът е въвлечен в тази драма, когато започва да цесира стотици милиони към дружеството. Нефинансираме ли нашето дъщерно дружество „Булгаргаз“, то не може да си изпълни ангажиментите по дългосрочните договори и тогава няма да питаме дали софиянци ще останат без отопление, а ще засегне всички клиенти на „Булгаргаз“, категоричен бе Николов.

„Искам да изкажа възмущение от грубия език на представителите на „Топлофикация София“. Отправените обвинения са несправедливи и обидни. Не е истина, че „Булгаргаз“ предоставя на „Топлофикация София“ феодален договор“, заяви пък изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов. Думите му са в отговор на изказване на председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев и общинския съветник Прошко Прошков, които по-рано днес настояха за преразглеждане на договора между „Топлофикация“ и „Булгаргаз“, по който общинското дружество плаща десетки милиони левове лихви. Общинарите поискаха още държавата да компенсира „Топлофикация“ за скъпия газ, както подпомага частните предприятия заради поскъпването на тока. „Смесването на газ и електроенергия към момента е абсолютно безсмислено“, коментира в отговор заместник-министърът на енергетиката Мирослав Дамянов. „София няма да остане на студено. Достатъчно отговорни сме и няма да допуснем това да се случи“, увери той. По думите му действотелно „Топлофикация“ би могла да стане държавно дружество.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *