Столична община плаща 45 000 лв. за избор на места за 22 станции за въздуха

Столична община ще плати 45 000 лв. за проучването на локациите, на които се инсталират 22-те общински станции за контрол на въздуха. Това стана ясно по време на днешното заседание на комисията за околната среда в Столичния общински съвет. Това прави по повече от 2 000 лв. за избор на място. Всяка станция и монтажът й струват 6 700 лв., което означава, че изследванията за определяне на позицията са на стойност около 1/3 от цената на самата техника.

От общината се оправдаха, че всички разходи са част от европейски проект за подобряване на качеството на въздуха и са одобрени от органа, който ще извърши плащането. Дотогава комисията по екология с председател Лорита Радева гласува да се отпусне заем за авансово финансиране от Столичната община на проект “Ефективно използване на новите технологии за чист атмосферен въздух”, който по-късно трябва да бъде върнат в бюджета на София.

Окончателното решение трябва да е на общинския съвет. Анализът за определяне на местата за монтиране на станциите е възложен на Географския факултет на Софийския университет. Събрана е информация по отношение на замърсяването на въздуха в София, като са взети предвид географското разположение и релефът на общината, застрояването и демографските характеристики на отделните райони, обясни ръководителят на проекта Теодора Полимерова.

Въпросните 22 станции трябваше да заработят от 1 септември. Преди изборите обаче общината направи анекс в договора и срокът беше удължен до 27 декември, обяви днес общинският съветник от БСП Альоша Даков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *