Столична община ще плати 45 000 лв. за проучването на локациите, на които се инсталират 22-те общински станции за контрол на въздуха. Това стана ясно по време на днешното заседание на комисията за околната среда в Столичния общински съвет. Това прави по повече от 2 000 лв. за избор на място. Всяка станция и монтажът й струват 6 700 лв., което означава, че изследванията за определяне на позицията са на стойност около 1/3 от цената на самата техника.

От общината се оправдаха, че всички разходи са част от европейски проект за подобряване на качеството на въздуха и са одобрени от органа, който ще извърши плащането. Дотогава комисията по екология с председател Лорита Радева гласува да се отпусне заем за авансово финансиране от Столичната община на проект “Ефективно използване на новите технологии за чист атмосферен въздух”, който по-късно трябва да бъде върнат в бюджета на София.

Окончателното решение трябва да е на общинския съвет. Анализът за определяне на местата за монтиране на станциите е възложен на Географския факултет на Софийския университет. Събрана е информация по отношение на замърсяването на въздуха в София, като са взети предвид географското разположение и релефът на общината, застрояването и демографските характеристики на отделните райони, обясни ръководителят на проекта Теодора Полимерова.

Въпросните 22 станции трябваше да заработят от 1 септември. Преди изборите обаче общината направи анекс в договора и срокът беше удължен до 27 декември, обяви днес общинският съветник от БСП Альоша Даков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *