Стойчев не виждал връзка между ГЕРБ и Пеевски, отдавало се твърде голямо значение на санкциите ”Магнитски”

Известни (придворни на Борисов) анализатори влязоха в студиото на Българската национална телевизия, за да разискват кой готви преврата в страната, американските санкции по закона “Магнитски” и последните събития от иначе бурния обществено-политически живот у нас.

Явор Дачков не вижда това като сигнал, който има общо с корупцията и морала. Щяло да има повече “джендърство” у нас и бил силно притеснен от облеклото на обявените в средата на тази седмица санкции срещу Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков. САЩ действали чисто прагматически. Дачков обаче посочи – моделът Борисов-Пеевски-ДПС управлява страната ни активно от поне 7 години.

“Той роди чудовищна корупция, съчетана с чудовищна некомпетентност, опакована в агресивна простотия. Това нямаше как да се издържа дълго. От друга страна ние самите не намерихме сили да се справим с този модел, много хора го подкрепяха и отглеждаха. Не мога да си представя, че човек, който се уважава в съда, в прокуратурата, ДАНС, може да изпълнява поръчки на някакъв 38-годишен човек (Пеевски). Но това е манталитетът ни. Не успяхме да се преборим с него. Предишното НС, въпреки че имаше мнозинство, не можа да демонтира този модел. И се намеси Америка, предполагам по геостратегически причини. Предполагам, че са поискали да усилят влиянието си. Това е лицемерно, защото Пеевски бе отглеждан от западни служби и партньори, от ЕС, Борисов потупван от тях. А само преди няколко месеца, която държи българския телеком и зад която стои бившият шеф на ЦРУ, купи всички медии на Пеевски. Тоест ако са знаели нещо, знаели са го отдавна. Това, което правят, е да пренаредят играчите, да поразчистят терена. Това от една страна е добре, от друга – чудно ми е каква геополитическа цена ще платим”, посочи Явор Дачков.

Според него тук не става дума за морал, а за цинично пренареждане на политическата система у нас, която се държи като “Гватемалска бананова република”.

Валерия Велева направи един известен завой в позицията си по отношение предишното управление. Такива леки самопризнания вече постепенно се прокрадват с оглед промените в политическия живот у нас. Да, моделът Борисов си отивал. Да, бил корупционен, олигархичен… Допреди това не беше. Но Велева пита – важно било какво идвало след това.

“Дали САЩ са си намерили новите управляващи, дали са намерили човекът, с когото да замени Борисов… Наблюдавайки какво се случва днес и какво ще стане след месец, трябва да си зададем въпроса – какво правителство идва. Идва ли правителството на “Да, България”, Христо Иванов, ген. Атанасов… Това ли е новият морален коректив, моралните лица. Идва Мая Манолова ли? Това ли е новото лице? Тя е единствената, уличена във връзки с Васил Божков”, коментира Велева. Само Манолова имала снимка, че влиза в офиса на бившия хазартен бос.

“Ние сме като едни папуази, на които хвърлиха димка и почваме да се чудим, маем и караме кой е този политически лидер (сочен като подкупван от Васил Божков според мотивите към санкциите “Магнитски”, бел.ред.)”, посочи още Велева.

Стойчо Стойчев пък смята, че се отдавало твърде голямо значение на решението по закона “Магнитски”. Възможно било зад него да има определени геостратегически намерения, но ако случаят бил такъв, това е щяло да се случи още на изборите в началото на април.

“Тогава имахме актуална предизборна обстановка. Това не е присъда. Това е малко или много извън политическата роля. Пеевски няма бизнеси за продаване, няма го в България, доколкото знам. Божков също. Тоест – ако целта е да се ограничи реалното им въздействие върху изборния процес, това е трябвало да се случи преди 4-ти април. Ехото кънти по всички направления. Цялата работа дава основание на служебното правителство и ерго – Радев, да състави списък, в който да постави фирми, които да бъдат отстранени от обществени поръчки”, посочи на свой ред Стойчев.

“Какво ще стане от тук нататък? Имаме 10 години много силна, концентрирана власт. Ще има либерализация, отпускане, повече джендърство, неприятни за мен западни неща, но във всеки случай повече компетентни и некорумпирани хора. Мисля, че Радев зададе модела на бъдещото правителство. То ще е между съюз анти-ГЕРБ в парламента заедно с някои от министрите в служебния кабинет”, смята Дачков.

Стойчо Стойчев коментира визитата на ДПС при турския президент Реджеп Ердоган. За нея не се знае много, тъй като разговорите се провеждат без присъствие на медии, а от пресцентъра на Движението са особено лаконични. Велева обаче е категорична – партията е била приета на най-високо ниво за пръв път. По всяка вероятност темата са предстоящите избори на 11 юли. Не се изключва възможността от Анкара да бъдат мобилизирани гласове в полза на ДПС. Стойчев обаче е на друго мнение – по-скоро се търси обратен ефект, защото в Турция са много силни изселническите организации и на практика Ердоган е разговарял как те ще се държат спрямо неговото управление.

Стойчев не знаел на кого е проблем Делян Пеевски – дали на ДПС, или на ГЕРБ.

“Божков, Василев и Пеевски вероятно ще останат извън пределите на България дълго време. Те са хора с възможности и ще продължават да играят важна роля. Виждат себе си като политически лидери. Искаха да участват под различни форми в политиката. Техните личностни амбиции срещнаха подкрепа. Сега ще останат на заден план, но ще продължават да имат активност, докато имат пари. Ако ме питате – бих ги посъветвал да се радват на богатството си и да не се занимават с такива глупости. Животът е кратък, но всеки е свободен да си харчи състоянието за каквото намери за добре…”, коментира още Стойчо Стойчев.

Освен това Стойчев не виждал връзката между ГЕРБ и Пеевски. Спекулация било, че бившият депутат от ДПС е в съглашение с Борисовата формация.

“Той дълго време управляваше финанси и капитали, които нямат общо с ГЕРБ. Как да си изкривим душата и да го кажем, като не е така. Или е прав Рашков и Борисов е страшен канибал, който събирал капитал от всяка една сделка и за 10 години е станал милиардер, три пъти по-голям от Пеевски и не го удря по никакъв начин този акт на американците и може да си финансира паритята без Пеевски, или е обратното. Тези митове влизат в конфликт”, обясни той.

Борисов бил ударен от американците пък след като била свършена цялата работа по покупката на Ф-16, смята Велева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *