Сергей Станишев е подкрепил резолюция на Европарламента, насочена срещу Русия. Това е установила проверка на Клуб Z на резултатите от гласуванията от 28 октомври на пленарната сесия в Страсбург.

Резолюцията е относно действията на Москва срещу магистрати от Литва, участващи в разследването на трагичните събития от 13 януари 1991 г. във Вилнюс. Тя бе одобрена с 492 гласа „за“, 43 „против“ и 86 „въздържали се“.

Петимата български евродепутати от БСП обикновено гласуват против такива документи, а понякога се въздържат. На 28 ноември обаче двама от тях са я подкрепили – Станишев, който е и лидер на Партията на европейските социалисти (ПЕС), и Елена Йончева. Останалите им трима съпартийци – Петър Витанов, Цветелина Пенкова и Иво Христов, изобщо не са гласували, макар да са присъствали на сесията.

От останалите български евродепутати „за“ са гласували шестима от общо 7 евродепутати от Европейската народна партия (ЕНП) и двама от тримата ни представители от ДПС и либерланата група „Обнови Европа“ (ОЕ). Въздържали са се двамата ни „консерватори“ – Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков. Емил Радев (ЕНП) и Искра Михайлова (ОЕ) не са гласували.

Сергей Станишев винаги се е изказвал против санкции срещу Русия. Мотивът му е, че те не работят и няма да помогнат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *