Сръбски депутат замеси България в шпионска афера

Сръбският депутат Мирослав Дрецун твърди, че България е замесена в шпионска афера, чиято цел е да попречи на постигането на споразумение между Сърбия и Косово. Дрецун, който е  председателя на парламентарната комисия по Косово и Метохия в сръбския парламент, заяви в петък вечер по сръбската обществена телевизия РТС, че в Скопие действа разузнавателен център,  работещ срещу интересите на Сърбия, съобщава БТВ.
Според Дрецун екипът на разузнавачите е сформиран преди два месеца и, както каза той, е бил маскиран като представителство на голям западен автомобилен производител в Скопие и е съставен от оперативни работници от Македония, Албания, България и Германия.
Целта на структурата била да се блокира процеса на намиране на решение на проблема между Сърбия и Косово. Всяко компромисно решение е основният стабилизиращ стълб в региона. Липсата на компромис между Белград и Прищина е подготовка за нови сблъсъци в региона и създаването на “Велика Албания”, заявява Дрецун, цитиран от сръбския вестник “Курир”.
Сръбският депутат коментира действията на албанския президент Мета и възможното обединение между Косово и Албания. Македония се превръща в център за активни разузнавателни действия срещу Сърбия, а Заев просто не е искрен, когато предупреждава за възможна дестабилизация на региона, заявява Дрецун.
Той твърди, че “македонските власти трябвало да отговорят какви са целите на този разузнавателен екип, който вреди напълно на Сърбия”. От македонското правителство отказаха да коментират твърденията на Дрецун. Те казват, че изявленията на премиера Зоран Заев по въпроса за Сърбия и Косово са за изграждане на приятелство чрез диалог и отхвърлят всякакви разговори за “пакт срещу Сърбия”, съобщава македонският Канал 5.
Анализаторът Исмет Рамадани смята, че твърденията на Дрецун не издържат. Той каза, че е от интерес за Македония да се решат проблемите между Белград и Прищина и не изключи възможността зад обвиненията на Дрецун да стоят сръбските служби, подтикнати от руското влияние. Изявлението на Дрецун за българското разузнаване идва само седмица след като сръбският външен министър Ивица Дачич отправи скандални изявления по адрес на България и премиера Бойко Борисов отново във връзка с косовския въпрос. По-късно той обвини медиите за скандала и се извини за своите думи за българския премиер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *