СРС-тата срещу Радев заглушиха вота на недоверие на БСП

Това е опит да се сплаши президентът, обяви соцлидерът Корнелия Нинова

Очакванията, че четвъртият вот на недоверие ще се провали, се оправдаха – зад правителството застанаха депутатите от ГЕРБ, „Обединени патриоти” и „Атака”, а от „Воля” индиректно го подкрепиха като се въздържаха. От БСП, които внесоха вота, бяха предварително подготвени за такова развитие и рязко смениха посоката, в която атакуват управляващите. Вместо да ги критикуват за провалената им екополитика, каквато беше темата на вота, социалистите ги обвиниха, че стоят зад свързаното с президента Румен Радев досъдебно производство, образувано от прокуратурата.

За да успее, вотът на недоверие се нуждаеше от минимум 121 гласа. Срещу кабинета обаче се обявиха само 102-ма депутати от БСП и ДПС. В своя подкрепа правителството получи 124 гласа от ГЕРБ, “Обединени патриоти” и нечленуващите в парламентарни групи, включително “Атака”. От “Воля” се въздържаха, с което фактически подкрепиха управляващите.

Социалистите веднага оставиха екополитиката зад гърба си и се впуснаха в защита на президента. Соцлидерът Корнелия Нинова излезе на парламентарната трибуна, а група леви депутати плътно я заобиколиха от двете й страни, сякаш да я защитят от управляващите. Нинова обяви, че властта се опитва да се задържи чрез натиск и репресии – срещу опозицията, бизнеса, протестиращите. „Не ви стигна това. Насочихте се и стигнахте до най-високото равнище в държавата – президентът. Ако президентът беше един послушен, мълчалив, безобиден и съгласен човек, дали щяхме да слушаме в ефир СРС вчера? Сигурно не”, констатира водачът на БСП. И допълни: „Това е уж юридически акт с политическа цел – отстраняване на ярък политически опонент, без оглед на последиците, а те са разрушаване на институциите”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *