„Спутник V“ печели известност в света

Австрия и Испания затягат мерките по Великденските празници

 

Руската ваксина „Спутник V“ e най-разпознаваемата ваксина, а Русия се ползва с най-голямо доверие сред производителите на ваксини.

Това показва допитване на британската компания YouGov, за което съобщи Руският фонд за преки инвестиции (РФПИ). Проучването с участието на над 9400 анкетирани в 9 държави е било направено от 18 февруари до 3 март. Участвали са жители на Индия, Бразилия, Мексико, Филипините, Виетнам, Аржентина, Алжир, ОАЕ и Сърбия. Повече от 2 млрд. души, или над 25% от световното население, живеят в тези страни.

Според резултатите от допитването 54% от участниците му смятат Русия за държава, на която имат най-високо доверие като производителка на ваксини. В това отношение тя е изпреварила САЩ и Великобритания. „Спутник V“, която е  и първата ваксина срещу коронавируса в света, е и най-известната ваксина. Седем от десет анкетирани (74%) са осведомени за нея. РФПИ отбелязва, че „Спутник V“ е втората най-предпочитана ваксина след „Пфайзер/БиоНТек“.

По-рано друго допитване, поръчано от радио „Спутник“, показа, че 26% от гражданите на Франция биха искали да се ваксинират със „Спутник V“. Ваксината е одобрена за употреба в над 50 държави по света

Междувременно Русия и Сърбия се договориха да започнат производството на ваксината в Сърбия през май.

Две предприятия в северна Италия са готови да започнат производството на „Спутник V“, това може да стане през юни след разрешение от Европейската лекарствена агенция, съобщи ръководителят на банката „Интеза“ Антонио Фалико. „Вече е подписано споразумение за трансфера на технологии и права с РФПИ“, уверява Фалико, цитиран от агенция Интерфакс.

Малайзия вярва в „Спутник V“, възнамерява да купи две партиди от препарата, заяви в интервю за агенция РИА-Новости посланикът й в Москва Бала Чандран.

Властите в Австрия налагат блокада в дните около католическия Великден в три федерални провинции – Виена, Долна Австрия и Бургенланд, съобщиха агенциите. От 1-и до 6-и април ще бъдат затворени почти всички магазини. Ще бъдат затегнати изискванията за носене на маски на обществени места.

Испания също затяга мерките, от 26 март до 9 април се затваря за движение периметъра на всички автономни общности. Въвежда се комендантски час, срещите на закрито са ограничени до 6 души, и то само роднини.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *