Списък на лекарства, които може да докарат инфаркт

Някои антибиотици и антипсихотични лекарства повишава риска от внезапен сърдечен арест сред хора с диапет тип 2, които нямат анамнеза за сърдечносъдови заболявания, това показва първият подобен анализ на данни от първичната медицинска помощ.

Хората с диабет тип 2, които нямат анамнеза за сърдечносъдови заболявания (ССЗ), са с почти три пъти по-висок риск да ги развият, ако приемат антипсихотични лекарства и почти удвояват риска, ако пият определени антибиотици.

„Тези данни показват, че често предписваните антипсихотични лекарства, използвани от около 3% от хората с диабет тип 2, и антибиотици, приемани от 5% до 10%, носят повишен риск от внезапен сърдечен арест при тези, без анамнеза за сърдечносъдови заболявания“, казва Питър Хармс, магистър, който представи проучването на годишната среща на Европейската асоциация за изследване на диабета (EASD) през 2023 г.

Друго лекарство, свързано с повишаване на риска от внезапен сърдечен арест (SCA) сред пациенти с диабет, е домперидон, медикамент против гадене.

„Може би тези лекарства биха могли да бъдат избегнати в някои случаи и както личните лекари, така и пациентите трябва да са по-наясно с възможните последици от употребата им“, добавя той. – Ако даден човек има диабет тип 2, тогава може би е по-добре да избягва някои от тези лекарства и да се опита да се справи без тях или поне да намери алтернативен антибиотик.“

Д-р Хармс, епидемиолог от Медицинските центрове на университета в Амстердам, Холандия, подчертава, че тяхното проучване е уникално, тъй като учените са използвали данни от първичната медицинска помощ.
SCA се свързва с 50% от всички сърдечни смъртни случаи и представлява 20% от цялата смъртност в страните с високи доходи. Сред хората, преживели внезапен сърдечен арест, 80% от случаите се оказват фатални.
„Както подсказва името на заболяването, то е трудно да се предвиди, защото е внезапно, особено при хора без анамнеза за сърдечносъдови заболявания“, посочва д-р Хармс.

Той подчертава, че около половината от тези, които са претърпели внезапен сърдечен арест, често на възраст между 40 и 60 години, никога не са посещавали кардиолог, но много от тях имат диабет тип 2.

„Трябва да разберем как по-добре да разпознаваме хората в риск от внезапен сърдечен арест, да знаем кого да наблюдаваме и как да предотвратим тези събития“, подчертава той.

Като цяло, учените установяват, че сред хората с диабет тип 2, които нямат анамнеза за сърдечносъдови заболявания, хипогликемия, тежка хипертония, дислипидемия и употребата на лекарства, удължаващи QTc интервала, са свързани с риск от внезапен сърдечен арест. Сред хората с диабет тип 2 и сърдечносъдово заболяване, албуминурията и сърдечната недостатъчност са свързани с по-висок риск от SCA.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *