СПИН е оръжие за унищожаване на човечеството

КГБ обвинява Пентагона в създаването на вируса

 

Една от най-разпространените теории на конспирацията гласи, че вирусът на СПИН е биологично оръжие, разработено в американска лаборатория. Основен принос за разпространението на тази теза има КГБ. Историята е известна като операция „Инфекция“.

През лятото на 1983 г. индийският вестник „Патриот“ публикува статия, озаглавена „СПИН може да нахлуе в Индия. Мистериозна болест, причинена от експеримент в САЩ”. В текста се твърди, че е написан от „известен американски учен“, избрал „да остане анонимен“. Той посочва, че СПИН е създаден в лабораториите на изследователски институт, разположен във Форт Детрик, Мериленд, като част от програмата на Пентагона за биологични оръжия. Следват шокиращи подробности: учените пътуват до Африка и Латинска Америка, в търсене на смъртоносни вируси, които не се срещат в други части на света, и разработват СПИН. Индийските читатели научават от статията, че Пентагонът планира да продължи експеримента си в Пакистан, от чиято територия болестта може лесно да се разпространи в съседна Индия.

Руска пропаганда

Руската преса води мащабна кампания по разпространението на тезата, че САЩ умишлено са създали смъртоносния вирус. 

Две години по-късно, през октомври 1985 г., съветската „Литературная газета“ публикува статия, озаглавена „Паниката на Запад или какво се крие зад сензацията СПИН“. Статията, написана от Валентин Запевалов, който работи като кореспондент на съветски медии в Германия, позовавайки се на „Патриот“, разказва същата история: СПИН е разработен в американска лаборатория. „Вирусът очевидно е заразил част от донорската кръв, която по време на текущите опити е прелята при хирургични и други операции на нищо неподозиращи пациенти. Отделни тестове може да са били проведени в Хаити, както и върху определени групи от населението на Съединените щати, предимно наркомани, хомосексуалисти, бездомници”, пише Запевалов.

В съветската преса започва мащабна кампания за разпространение на тази конспиративна теория. Посланикът на САЩ в Москва Артър Хартман се опитва да спре истерията, пише писма до главните редактори на съветските вестници, но не постига нищо.

Журналистите не се позовават на никакви доказателства от учени. Споменават единствено твърденията на биофизикът Джейкъб Сегал, бивш професор в Берлинския университет. Вече като пенсиониран учен, той пише доклад, озаглавен „СПИН: неговата природа и произход“. Авторът излага „хипотеза“, че вирусът е създаден в Съединените щати и с него умишлено са заразявани хомосексуални затворници. Но Сегал не представя доказателства. Публикации, обвиняващи Съединените щати в създаването на СПИН, излизат общо в 80 страни.

Американските власти са сериозно разтревожени от разпространението на слухове за изкуствения произход на смъртоносната болест. Подобни обвинения застрашават съдбата на американските военни бази. Населението на страните, в които те са разположени (например Пакистан, споменат в статията на „Патриот“), не е във възторг от идеята, че в близост до тях се провеждат експерименти с опасен вирус.

Основна цел

Американските власти провеждат собствено разследване, за да разберат откъде идва тази теория. През 1987 г. заместник-държавният секретар Кейтлин Бейли представя доклад, в който се казва, че това е фалшификат, измислен от КГБ, а целта е да дискредитира Съединените щати, да подкопае доверието към американците от страна на правителствата на развиващите се страни, както и да отклони вниманието от съветската програма за разработване на биологични оръжия.

Защо първите обвинения срещу американците се появяват в индийския вестник „Патриот“? Изданието има силни връзки със Съветския съюз. Неговият основател, индийският активист Аруна Асаф Али, дори получава международната Ленинска награда. Според бившия офицер от КГБ Иля Джирквелов, който бяга на Запад през 1980 г., „Патриот“ е създаден по инициатива на КГБ именно като средство за разпространение на дезинформация, изгодна за Съветите.

Трудно е да се оцени степента на вредата, нанесена на борбата срещу СПИН от разпространението на фалшива информация, но несъмнено вреда има. Съединените щати дълго време отказват да си сътрудничат със СССР за съвместна дейност срещу епидемията. В страните от третия свят спекулациите затрудняват предаването на истината на населението за болестта и разбирането как да се предпазят от нея.

Други теории

Д-р Алън Кантуел твърди, че вирусът се разпространява чрез ваксини срещу едра шарка. Според него целта е геноцид на гейовете и африканците, обезлюдяването на планетата в името на опасен елит и  създаването на нов световен ред от този елит начело.

Мнозина вярват, че ХИВ не е вирус и дори че изобщо не съществува. Те твърдят, че заболяването е само резултат от комбинация от лекарства и социални фактори като замърсяване и недохранване. Убедени са, че зад прикриването на истината стоят фармацевтичните компании и правителствата. Други любители на конспирациите стигат още по-далеч и твърдят, че СПИН е част на извънземен план за унищожаване на живота на Земята и създаване на извънземни селища.

Синдромът на човешката имунна недостатъчност е едно от най-опасните заболявания, с които се е сблъсквало човечеството. Откакто е открит през 80-те години на миналия век досега, той е убил най-малко 39 млн. души, а пандемията продължава и днес. Ето защо не е изненадващо, че милиарди хора по света вярват, че този вирус е създаден в лаборатория.

Румяна Генадиева, Труд

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *