Спешно укрепват стената на яз. “Бели Искър”

Започваме аварийният ремонт на язовир “Бели Искър”, обяви пред извънредната сесия на Столичната община икономическият министър Емил Караниколов. Въпросът за състоянието на язовирната стена бе повдигнат от експерти още през уикенда, след като правителството обяви намерението си язовирът да поеме вода от яз. “Белмекен”, която да бъде пренасочвана към Перник. Днес за евентуален риск говори и зам.-председателят на групата на БСП в СОС Милка Христова.

Стената на язовир “Бели Искър” отдавна е компрометирана, коментират хидроинженери. За ремонт на язовира от осем години настоява инж. Ганчо Хитров – председател на Националния комитет за подобряване водоснабдяването в България.

От неправителствената организация “Балканика” също попитаха какво стана с ремонта на яз. “Бели искър”, чиято стена бе обявена за опасна и от прокуратурата. На 3 октомври 2018 година Министерският съвет прие решение на яз. „Бели Искър” да се извърши основен ремонт – направена е констатацията, че стената на язовира е опасна и има нужда от незабавен ремонт.

Затова има предписание да се поддържа 60% от капацитета му, съобщи днес министър Караниколов. По мнението на специалисти „Бели Искър” в момента е един от най-опасните язовири не само в региона, а и в цялата страна.
От построяването му досега е правен само един частичен ремонт на стената в началото на този век, но експерти смятат, че това е съвсем недостатъчно и необходимостта от обстоен ремонт е съвсем належаща. По тази причина именно язовирът през последните години се държи почти полупразен.

Cпoрeд “Coфийcкa вoдa” язoвирнaтa cтeнa нa „Бeли иcкър“ e нaй-oбгрижвaнaтa cтeнa нa вoдoeм в Бългaрия и мoжe дa издържи зeмeтрeceниe c мaгнитуд oт 9 пo cкaлaтa нa Рихтeр. Това обаче не се споделя от експертите и от Главна прокуратура.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *