Спаси София не е на Борис Бонев

Съди града като Спаси България – ако спечели, плащаме му всички

 

На заседание на транспортната комисия на Столичния общински съвет в навечерието на сесията на градския парламент, която трябва да приеме рекордния бюджет на мегаполиса в четвъртък, се появиха представители на фондация Спаси София, но не Борис Бонев.

Всъщност, още преди повече от година журналистът и бивш депутат Димитър Байрактаров беше разкрил, че кандидатът за кмет, който обича да пише, че е следващият управляващ София, се е представял за представител на нещо, което не съществува в правния мир.

От дело, което води, заедно с други срещу София, юристите разбраха, че неговото сдружение всъщност е Спаси България. Не е ясно по каква точно причина Борис Бонев не е регистрирал Спаси София, когато можеше, защо се е явил на изборите от името на нещо, което не съществува в онзи момент, а и той не коментира пред колегите от Оффнюз.

Във всеки случай това не показва особена юридическа грамотност и административен, особено управленски капацитет. Подобен случай имаше преди 7 години с Реформаторския блок, когато се разбра, че един от депутатите му е регистрирал името на себе си, понеже лидерите са пропуснали тази подробност. Сега марка съществува, но блок – не. СДС в градския парламент и в листите за нов държавен играе с ГЕРБ, Движение България на гражданите е с Мая Манолова в Изправи се! Мутри вън! А Демократи за силна България, Да, България и зелените са обединени в Демократична България.

Връщаме се на казуса с марката Спаси София.

Оказва се, че на 28 януари е учредена фондация с това име, както съобщи във Фейсбук зеления съветник от Демократична България Владисав Панев. Спаси София обаче няма нищо общо с Борис Бонев. Точно обратното. Той е сред протестиращите жители и наематели на магазини на ул. Съборна в столицата, която по инициатива на Бонев и през юни миналата година стана полупешеходна. Тези граждани са противници на нерегистрираната Спаси София . Както и живеещите по булевардите Патриарх Евтимий, Фритьоф Нансен, улица Иван Шишман, които също спряха несправедливите според тях преустройства, които Бонев се опита да наложи. При сложната организация на движението и трудната проходимост в центъра на София и сега, мнозина подкрепят тяхната кауза, особено във време, когато достъпността на линейките и колите на социалното подпомагане е жизнено важна, както всъщност е и във всякакво друго. Бонев непрекъснато предлага градоустройствени решения без да е ясно какво точно е неговото образование и има ли изобщо някой от групата му, който да е специалист в урбанизма.

Едно от най-лошите решения, за които общината послуша Бонев е оставянето на павета, които не са жълти, по бул. Дондуков при неговия ремонт преди 3 години. Както е известно те са генератор и акселератор на двете най-големи замърсявания в градската среда – праховите частици и шума. Иначе активистите декларират, че се борят за по-чист въздух в града.

Най-ироничното е, че искът, подкрепен от Спаси България на Бонев, е именно за чистотата на въздуха в София. Генератор на идеи за замърсяване като паветата на Дондуков се бори за чистота – не е ли абсурд?
Протестът на хората от ул. Съборна стана и повод да излезе на бял свят вчера новорегистрираната фондация Спаси София. Тя дебютира, направи светската си премиера на заседанието на транспортната комисия, защото беше гледан доклад за връщането на 26 места за косо паркиране на улицата, както и правото на живеещите на нея да стигат с автомобил до дома си. Решението бе отложено след бурни дебати.

„Притеснявам се, че ще фалира цялата улица. Ще фалираме всички магазини тук, няма как дори да си заредим магазините със стока. Даже не говорим как ще идват клиентите. Просто това е страшно безумие”, заяви Капсъзов пред БНТ през август миналата година по време на протести.

Той е бивш вицепрезидент Асоциацията по мотоциклетизъм. През януари тази година Капсъзов разказва пред в. Сега за иницативата Помощ на две колела. Даниел Капсъзов е президент е на мотоклуб Widow’s sons Bulgaria: „Събрахме се братя масони, които караме мотори, и оттогава сме неразделни. Може да е малко това, което ще дадем и направим, но ще го направим както трябва, а не само да се отбие номерът, пише във фейсбук страницата на Widow’s sons Bulgaria”.

Общо до момента е предоставена топла храна на над 4 755 души от началото, което бе дадено на 05.12.2020г. в градовете София, Пазарджик и Разград. Кампанията 3330 ТОПЛИ ОБЯДА ще продължи до 31 Март 2021г. като премина във втората си фаза ОЩЕ 3330 ТОПЛИ ОБЯДА, става ясно още от публикация в социалната мрежа. От мотоорганизацията в столицата раздават топъл обяд на кв. Лозенец на ул. Арх. Йордан Миланов, спирка Вишнева, миналия уикенд те са осигурили храна на 411 души.

Благодарни сме на пълното съдействие на кмета на Лозенец Константин Павлов (ДБ)”, заявява Капсъзов пред Сега.

„Със сигурност незапазването на името е груб пропуск на Бонев и приятели. Но превземането му от противници на организацията е точно такова действие, което отказва хората от участие в политиката“, пише Панев в коментар на ситуацията със Спаси София.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *