Социолозите се провалиха, а ГЕРБ срещнали страшния вълк

Резултатите от изборите показват тотален провал на социологическите агенции. Нито една дори не предположи, че „Продължаваме промяната“ на Кирил Петков и Асен Василев ще спори за първото място. Анкетите до последния момент даваха смазващо предимство на ГЕРБ с Бойко Борисов. Купени ли бяха, някъде тежко ли сгрешиха? Всеки гражданин има право на мнение по въпроса…

Нито един от социолозите обаче не каза „Извинявайте“.

А имаш защо:

„Галъп интернешънъл болкан“ – ГЕРБ-СДС 24,2%, за БСП – 15,7%, за „Продължаваме промяната“ – 13,7%. „Има такъв народ“ – 11,3%, ДПС – 11,1%, „Демократична България“ – 9,8% и пр.

„Барометър“: ГЕРБ – 26,4%, БСП – 15,8%, ИТН – 13,4%, ДПС – 11,4%, ПП – 11,2% и т.н.

„Екзакта“ – „има разширяване на електоралната подкрепа за ГЕРБ“ – 23,6. Втори са ПП с 16,2 срещу 15,5 за БСП. ИТН – 11,5 и пр.

„Алфа Рисърч“ – ГЕРБ убедително с 24,1%, след тях е ПП с 16,5% и БСП с 16,0…

Аналогични са данните и на другите социологически агенции.

Тези прогнози бяха взривени. „Продължаваме промяната“ засега получават 26,3 на сто от гласовете – цели 10 пункта от „щедро“ отпуснатите им.

И никой не се извини!

Обидно и некоректно отношение към българите.

***

Борисов и ГЕРБ така и не схващат, че са за последно толкова напред на избори – второ място. Те продължават да отблъскват със смешния плач, че са жертва на зли, коварни и подли сили. Борисов не спря да ръси глупост след глупост. „Гласувах за промяна на промяната“. Дали си мисли, че фразата съдържа оригиналност?

Последва също толкова глупаво скроена опорка: „Нашият основен опонент в тази кампания беше Бойко Рашков!“

Егати партията, щом един само Рашков ги извадил от равновесие, а и от играта! Какво ще остане от ГЕРБ ако Рашков продължи да е вътрешен министър и в редовен кабинет? Искаме да видя това.

Гербаджии и Борисов обвиняват за загубата кого ли не, без да споменат дори за миг собствените си „заслуги“. А точно те са в основата на започналото пропадане.

Научаваме все повече за социологията и за начина, по който си отиват диктаторите и техните режими. И това е добра новина.

***

Лицето Деница Сачева от ГЕРБ казала: „Продължаваме промяната“ унищожи партиите на протеста, хората не искат ГЕРБ да бъде изчегъртан“. Едно изречение – три неистини.

1. „Продължаваме промяната“ унищожи ГЕРБ.

2. Хората искат ГЕРБ да ги няма.

3. Сачета говори за партия ГЕРБ в мъжки род. Очевидно я идентифицира с Борисов и позва мъжки род. Но в Борисов е останал мъж само в граматическия род, в живота над подобно твърдение висят тежки съмнения… Освен ако Сачева не знае нещо, което ние не знаем…

Все добри новини, както виждате.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *