Смокини – за кости, за очи, за добро кръвно и срещу запек

Казват, че витамин С в плодовете се губи след продължителен престой и изсушаване. Това може да се потвърди при сравнение на данните на сушените и пресните смокини – при 100 г от първите неговото количество е 2 мг, при другите – 1,2 мг. Тази зависимост е вярна и по отношение на витамин А, който буквално изчезва от сушения плод и бета-каротина, който драстично намалява от 85 микрограма на 6 (за 100 г).

И, така, ясно е, че смокините са полезни – естествен продукт на природата са, който не може да бъде заменен от нито един коктейл, продукт на човешката креативност.

За какво най-вече можем да хапваме смокини – определено, ако страдаме от констипация, независимо дали посягаме към пресния или сушения плод фибрите са много: 2,9 в единия и цели 9,8 г в другия случай.Ако целим обаче редовно хапване на смокини за справяне с този проблем, трябва да съобразим, че особено сушените смокини са богати и на сладост – в тях има близо 48 г захар за количество от 100 г! Тоест можем да си позволим да хапнем 100 г сушени смокини веднъж и в следващи дни да се ограничим до две, които са ни напълно достатъчни за вкус, наслада или набавяне на фибри.

Заради високото количество на захар, хората с и склонни за развият диабет трябва да внимават. За да се притъпи лошият ефект на погълната захар върху стойностите на кръвната, е добре сушените смокини да се смесят с друга храна – например в микса с овесени ядки, семена и други плодове с мляко. Може да се добавят към кофичката кисело мляко. Или да си измислим смокинов крем карамел – който да получим от смесването на яйца и прясно мляко без захар, подсладен с парченца сушени смокини (Намерете си рецепта или експериментирайте!)

Смокините са ценни за здравето ни и заради високото спрямо други съдържание на калций – 162 мг за 100 сушен продукт, който знаем, че е необходим на костите ни, както и с 680 мг калий – чрез който може да се неутрализира натрият в организма и се постигне едно добро тяхно равновесие за добро кръвно налягане и сърдечно здраве.

Съдържат още магнезий, фосфор – с които укрепваме костите и зъбите и дори емоционалното си състояние преди цикъл, ако сме жени.

Лутеинът и зеаксантинът помагат за добро зрение.

В тях има и желязо, фолиева киселина, холин и витамин К.

Според индийските лечители смокинята помага при ендокринни, респираторни, храносмилателни, имунни и репродуктивни проблеми. При изследвания се намира, че тя има антиоксидантен, противораков, противовъзпалителен ефект, както и помага за понижаване на мазнините и предпазва клетките от увреждания.

Колкото и да е странно, заради високото съдържание на захар в тях, екстракт от листа на смокиня е допринесъл за понижаване стойностите на кръвна глюкоза, взиман след хранене, и предпазва черния дроб от натоварване – спира или понижава отделянето на глюкоза в него.

Смята се, че смокинята действа положително на либидото и дори подобрява еректилната дискфункция. Уви, това действие все още не е потвърдено научно. Подобно е положението по отношение действието на алкохолен екстракт от смокиня, за който има данни, че понижава повишената температура.

Наред с полезното действие на смокините, те могат да окажат и негативно. Заради наличието на витамин К, редовната им консумация при прием на антикоагуланти вероятно няма да е желателна. Специалисти предупреждават, че точно заради високата концентрация на фибри при прекалена консумация смокините могат да доведен и до диария.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *