Служители на ТЕЦ „Марица 3“ блокираха центъра на София, протестират срещу Сандов

Служители на затворената ТЕЦ „Марица 3“ в Димитровград блокираха центъра на София, за да протестират с искане за незабавно отваряне на централата.

Те вдигат плакати с надписи „Днес зелен режим, утре режим на тока“, „Не убивайте енергетиката“, „Зелена операция ликвидира българската енергетика“. Днешната акция е под наслов „Не убивайте българската енергетика! Съхранете българската енергийна независимост!“.

Енергетиците протестират заради това, че електроцентралата им беше затворена на 21 април със заповед на РИОСВ-Хасково заради нарушения на нормите за чистота на атмосферния въздух, по-специално на серен диоксид.

От Лъвов мост служителите на ТЕЦ-а преминаха през екоминистерството, а оттам ще стигнат до Министерски съвет и по-късно до Народното събрание. Демонстрацията е организирана от КНСБ. Освен представители на синдиката, пред министерството се събраха работещи и представители на ръководството на ТЕЦ-а. Според организаторите на протеста има около 3000 души.

Минути след като се събраха пред Министерството на околната среда и водите (МОСВ), протестиращите от „ТЕЦ Марица 3“-Димитровград

изпратиха преговорна група за среща с вицепремиера по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов.

След среща с вицепремиера и ресорен министър Борислав Сандов главният юрисконсулт на ТЕЦ „Марица 3“ Юлиан Семерджиев заяви, че не е постигнато съгласие за възстановяване на дейността на централата:

„Бяхме чути, но си преповторихме абсолютно същите неща, които си ги говорихме през медиите последните години. Затова ние ще продължим с протеста“, каза Семерджиев.

Вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов заяви, че настоящият протест не е политически, а само и единствено за запазването на работните места на 250 човека от Димитровград.

На 12 май вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов даде брифинг, на който обяви, че дружеството остава затворено заради нарушения на нормите за качество на въздуха. Той информира също, че страната ни е осъдена от Съда на Европейския съюз заради системно замърсяване със серен диоксид в Югоизточна България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *