Служебното правителство ще назначи и шефове на военното разузнаване и полиция

Служебното правителство ще назначи постоянни шефове на службите „Военно разузнаване“ и „Военна полиция“. Служебният военен министър Георги Панайотов коментира, че и двете служби твърде дълго време стоят без титуляри и ще бъдат предложени хора за постовете.

Служебното правителство по-рано смени шефа на ДАНС и ръководните кадри по върха на МВР.

Към момента временно „Военна полиция“ се ръководи от полковник Ивайло Сотиров.

Предшественикът му – бригаден генерал Борислав Сертов, още чака назначението си за военен аташе в Москва. Но процедурата се бави. По неофициална информация заради отнет достъп до класифицирана информация, съобщи БНР.

През март, при обявяването на шпионската мрежа в полза на Русия, главният прокурор Иван Гешев каза, че не са потърсили „Военна полиция“, защото ѝ няма доверие.

Изпълнителен директор на „Военно разузнаване“ е полк. Велко Атанасов. Президентът Румен Радев така и не издаде указ за назначаването му за титуляр на поста.

Георги Панайотов съобщи още, че е установено, че двама служители на „Военна полиция“ не са докладвали за случая в пловдивското село Чешнегирово, при който американски военни нахлуха погрешка в производствен цех.

Сега се проверява защо военните полицаи не са предали информацията и така случаят стана публично известен две седмици по-късно едва след като големите телевизии показаха репортажи със собственика и работници в цеха. И МО, и американското посолство съобщиха, че не са били уведомени за случилото се.

„За мен наистина е скандално и недопустимо, че не е докладвано, смятам, че отговорните трябва да понесат сериозни наказания“, посочи Георги Панайотов.

На снимката: Велко Атанасов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *