Сливен има вода за още четири месеца, Ботевград – за три месеца, Перник – за 25 дни

След множество публикации в социалните мрежи за пресъхващи язовири из цялата страна регионалният министър Петя Аврамова обяви на специална пресконференция, че “воден апокалипсис” не грози България. Тя успокои, че споделените притеснения за язовирите “Тича”, “Камчия” и “Асеновец” са неоснователни. Но на фона на случилото се в Перник подобни твърдения трябва да се приемат с известно недоверие.

Все пак още на 3 септември депутати от БСП зададоха въпроси към министъра на околната среда и водите Нено Димов и регионалния министър Петя Аврамова относно намаляващото количество вода в язовир “Студена” и постоянните аварии в община Перник, които лишават жителите й от вода.

А в отговора си от 17 септември екоминистърът заяви, че “до края на 2019 г. питейно-битовото водоснабдяване от яз. “Студена” ще бъде гарантирано в пълен размер”. На 20 септември пък Аврамова казва следното: “Искам да подчертая, че проблемът с намаляване на водните количества наистина е проблем за цяла България поради трайното засушаване. Ако вие имате конкретни данни за недобро управление на язовира, с каквито аз не разполагам, моля да ми бъдат предоставени – ще направя проверка по този ваш сигнал. Към момента причината е трайното засушаване и зачестилите аварии, които са във връзка с това. Благодаря ви.”

На практика те не са реагирали навреме, въпреки че сега твърдят, че са, поради което и пернишката прокуратура посочи именно тези двама министри за отговорни за кризата.

Перник в неизвестното

Свършва ли водата в язовир “Студена” или не – този въпроси няма еднозначен отговор към момента. На 30 декември 2019 г., преди буквално три дни, министърът на икономиката Емил Караниколов заяви в интервю пред Би Ти Ви следното: “Допреди три дни подаваха информация на кмета на община Перник, че водният обем в язовир “Студена” е 4.5 млн. кубика, а реално се оказа, че обемът е 2.6 млн. Това означава, че отиваме към мъртъв обем”, посочи Караниколов.

Днес по време на пресконференция в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) ресорният зам.-министър Николай Нанков обаче цитира данни на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), според които полезният обем (т.е. водата, която може да се използва) е около 1.5 млн. куб.м, а наличният е малко над 3.8 млн. куб.м. В графика за ползване на води от язовирите за месец януари пък определеният наличен обем е 3.925 млн. куб.м. Разминаването от над 100 хил. куб.м може да е грешка в изказването на зам.-министър Нанков, защото в противен случай е странно, а има такова намаление за няколко дни, след като за целия месец трябва да се използват 800 хил. куб.м по план.

В обобщение Нанков увери, че в “Студена” има вода за 25 дни, но в същото време очакванията му са водната криза да приключи през пролетта. При което не става ясно какво ще се случва през февруари и март, откъде ще се снабдяват перничани с вода, защо въпреки режима водата намалява и т.н.

Ще пресъхнат ли други язовири

Министър Аврамова съобщи, че в язовир “Тича”, който снабдява Шумен и Търговище, има вода, която ще стигне за 30 месеца, ако се ползва само за питейно-битово водоснабдяване. Язовир “Камчия”, от който вода черпят Варна и Бургас, пък има наличен обем за 10 месеца, но отново при същото условие – без да се подава вода към индустрията.

Най-притеснително изглежда положението с язовир “Асеновец” в област Сливен. Водата там ще стигне за четири месеца и половина. В момента полезният обем е 6.8 млн. куб.м от общо 28.2 млн. куб.м. Как ще се напълни язовирът обаче не се казва.

Относно язовир “Бебреш” до Ботевград, който се стопанисва не от МОСВ, а от “Напоителни системи”, министър Петя Аврамова увери, че не се използва за производство на електроенергия, а само за питейно-битови нужди. “Да успокоя хората в Ботевград, че язовирът се следи всекидневно от “Напоителни системи” и там има вода за три месеца”, заяви тя. Отново обаче не става ясно какви мерки ще се вземат, за да не свърши водата след три месеца.

Според Николай Нанков водата в “Асеновец” и “Бебреш” ще стигне поне до пролетното снеготопене.

По думите на Аврамова пък има вероятност и в София-област да се въведе режим на вода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *