След санкциите от САЩ ЕП изпраща мисия в България

Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент ще изпрати в България мисия през есента. Решението е взето на закрито заседание в четвъртък. Такова искане е внесено преди месеци, но преди ден членовете на комисията са се събрали заради обявените от финансовото министерство на САЩ санкции срещу Делян Пеевски, Васил Божков и още няколко души, съобщи БНР.

Очаква се комисията да одобри чрез писмена процедура изпращането на мониторингова група от 14 евродепутати у нас през септември или окотомври. Тя ще е съставен от членове на трите най-големи политически групи – Европейската народна партия, Прогресивния алианс на социалистите и демократите и „Обнови Европа“. Единственият български член в групата е евродепутатът Елена Йончева.

Междувременно испанският евродепутат от социалистите Ирате Гарсия обяви, че настоява сигналите за корупция у нас да бъдат обсъдени в комисията по бюджетен контрол на европарламента възможно най-скоро.

„Проблемът с корупцията се превърна в запазена марка за правителството на Борисов. Затова българите излязоха на улицата. От групата на социалистите отдавна посочваме това и то не е тайна за българските граждани, а още по-малко за групата на Европейската народна партия. За съжаление досега те винаги са си затваряли очите“, заявява Гарсия, цитирана от сайта на партията ѝ.

Това не е първият път, в който комисията реагира на сигналите за корупция у нас. През миналия октомври Европейският парламент прие безпрецедентна резолюция, в която записа че има влошаване на положението с правовата държавата и корупцията в България. За нея гласуваха общо 358 евродепутати. Документът бе изработен от комисията LIBE. Тогава парламентът изрази притеснение от липсата на присъди за корупция по високите етажи на властта в България.

Евродепутатите изпратиха и въпроси до главния прокурор Иван Гешев за редица разследвания у нас – за предполагаемото пране на пари по аферата с „къщата в Барселона“ с участието на експремиера Бойко Борисов, за снимките с пачки евро и кюлчета злато от спалнята му и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *