След като МВР привика техен кмет, ГЕРБ поискаха оставката на вътрешния министър

Кметът на Стамболийски Георги Мараджиев е извикан в полицията за даване на обяснения. По-рано в града започна операция по линия на финансови злоупотреби. Към момента Мараджиев, който е и местен лидер на ГЕРБ, не е арестуван. Полицията проверява няколко адреса в града. Изземат се документи и фабриката на кметския син.

По информация на БНР кметът е отведен от маскирани полицаи. Това е поредният му сблъсък с МВР. Миналото лято домът му бе претърсван заради сигнал за купуване на гласове. Той бе викан на разпит и през март.

През 2020 г. Мараджиев обяви, че се отказва от поста си в партията след разследване на бТВ, според което той и семейството му имат пет апартамента в Слънчев бряг.

ГЕРБ обаче реши друго. Дни по-късно изпълнителната комисия на партията не прие оставката и той остана областен координатор за Пловдив-област.

„В момента се случва това, което се случва преди избори. Явно тактиката е такава – всичко, които сме областни координатори и кметове, които работим, ще бъде под прицел. Целта е да се сплашат хората. Явно ще има избори след няколко месеца. Виждате качулки, все едно, че сме най-големите престъпници“, заяви пред БНР Мараджиев.

Той допълни, че не знае дали е арестуван. Първо му казали, че е задържан, а след това – че не е. Мараджиев заяви, че не знае защо претърсват фабриката на сина му.

Акцията в Стамболийски предизвика реакцията на депутатите от ГЕРБ. Шефката на парламентарната им група Десислава Атанасова заяви, че това било полицейска репресия и попита кое я налага. От ГЕРБ настояха вътрешният министър Иван Демерджиев да подаде оставка.

„Целта на тази акция е довечера в новините първата новина да бъде тази, а не да бъде поредният провал на Иван Демерджиев като министър на вътрешните работи. Ико на г-н Демерджиев му е останала малко достойнство и малко мисъл за Министерството на вътрешните работи, още днес трябва да подаде своята оставка и да ни освободи от своята некомпетентност. Това е изключително важно министерство в тази ситуация“, заяви депутатът Тома Биков.

Така с операцията от четвъртък се появи още един повод за искането на оставката на Демереджиев. Вътрешният министър е критикуван заради мигрантския натиск по границата с Турция и няколкото смъртни случая с полицаи от последните месеци. Президентът Румен Радев обаче даде да се разбере, че няма да поиска оттеглянето на Демерджиев от поста.

„Как партии могат да искат оставка на служебен министър? Да си направят редовно правителство и тогава да си искат оставки“, заяви държавният глава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *