Скандал! Сандов спрял строежи по „Струма“ в Кресна

Обясни това с искана от ЕК нова екооценка, ГЕРБ видя опасност за връщане на европарите за магистралата

Вече бившият министър на околната среда и водите Борислав Сандов обяви във вторник, че предишния ден, който му бе последния на поста, е издал заповед за спиране на две процедури за строеж на части от трасето на автомагистрала „Струма“ през Креснеското дефиле, защото Европейската комисия очаква от България нова оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) на целия този участък и оценка за съвместимост с екомрежата „Натура 2000″.

Заместникът му Тома Белев обясни, че стаав въпрос за процедури от 2019 и 2021 г. за частични действия на пътната агенция като изграждането на тунели за влечуги и земноводни и дублиране на връзката между лотовете 3,1 и 3,2. “ На АПИ са дадени указания как да продължат проектиране и изграждане без да нарушават екологичното законодателство и без да поставят под риск финансирането на автомагистраал „струма4, написа Белев във Фейсбук..

В същата социална мрежа и Сандов обясни, че решението е взето след получено на 27 юли писмо от службите на ЕК, че от българското правителство се чакат тези нови оценки за Лот 3.2 в района на Кресненски пролом с пълно и равностойно разглеждане отново на всички възможни алтернативи за трасето на този участък.

„ЕК недвусмислено подчертава, че не може да се предрешава изборът на алтернативи и че службите на ЕК ще наблюдават отблизо всички действия по проекта и ще гарантират съответствието с екологичното законодателство, като вземат нужните мерки в тази посока, ако е нужно“, посочва Сандов. Той допълва, че само ден преди писмото от ЕК е обяснил на регионалния министър, че „за да се спазят изискванията на европейското и национално законодателство и да не се загубят европейски средства, е нужно да се изготвят нови ОВОС и ОС и че решението по ОВОС от 2017 година не може да се прилага“.

Затова на 1 август той е спрял две процедури за строителство на части от Лот 3.2, защото биха предопределили одобреното през 2017 г. трасе, което пък нарушава евроизискванията и биха довели до последващи мерки от страна на ЕК спрямо България.

„Още от началото на мандата на правителството посочих, че максимално бързото започване на нов ОВОС и оценка за съвместимост с всички възможни алтернативи извън Кресненски пролом и град Кресна е най-важното условие за ускоряване строежа на магистралата, за получаване и запазване на европейското финансиране и за предотвратяване на бъдещи наказателни процедури“, пише Борислав Сандов.

Той уверява, че решението му е изцяло в синхрон с българското законодателство и с препоръките на Европейската комисия и не поставя под риск средства на ЕС и България няма да връща пари в следствие на това решение.

Точно това обаче заявиха от ГЕРБ. Бившият вицепремиер по еврофондовете Томислав Дончев обяви пред журналисти, че решението на бившия вече екоминистър връща проекта четири-пет години назад и може да се наложи България да връща всички инвестирани досега в магистралата европейски средства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.