Скандал! Изчезнаха парите на фирмите-изложители в „Експо 2020“ в Дубай

Близо 100 000 лв. от продажбите на българските фирми-изложители на „Експо 2020“ в Дубай са изчезнали от сметка в дубайска банка, контролирана от Министерството на икономиката. Прокуратурата разследва случая.

Този пореден скандал около българското участие в миналогодишното световно изложение разкри разследващият сайт bird.bg.

Липсващата сума е от продажбите на рекламни сувенири, козметика, хранителни продукти и др. в българския павилион на „Експо 2020“. Парите от продажбите са били превеждани по сметка в банка Emirates NBD, с която право да оперира има единствено търговското ни аташе в Дубай Димитър Димитров, пише изданието. Той е служител на Министерството на икономиката и по време на изложението е директор на българския павилион в Дубай.

Прокуратурата от началото на годината разследва за нарушения обществената поръчка за подготовката и участието на страната ни в Световното изложение в Обединените арабски емирства. Агенцията за държавна финансова инспекция също започна проверка как е изпълнен договорът и допълнителното споразумение за възлагане на обществената поръчка за българския щанд. Тогава стана ясно, че на консорциума организатор „България ЕКСПО 2020“ са изплатени авансово 78% от средствата по договора, който е на стойност 6 720 000 лв., а редица дейности не са изпълнени.

Преди това имаше проблем с освобождането на границата на репликата на Панагюрското златно съкровище, което бе изложено по време на „Експо 2020“. Местните власти не допускаха вноса на съкровището, докато не бъдат платени необходимите мита и гаранции.

На същата сметка, от която са изчезнали парите от продажби по време на изложението,  в края на 2021 г. е възстановена и гаранцията за репликата на Панагюрското златно съкровище от 111 446 дирхама, внесена по-рано от организаторите. Тези пари също са се изпарили.

Димитров представя във ведомството платежно нареждане от 4 юли 2022 г. за превод на 190 722 дирхама (около 97 560 лв.) към „България ЕКСПО 2020“ в Българска банка за развитие (ББР), както и разпечатка от сметката за периода 1 януари 2021 – 12 април 2022 г.

От тази сума в Министерството на икономиката е наличен протокол единствено за 14 000 дирхама, предадени от Димитров на управителя на сдружението.

С Димитър Димитров, който преди да стане търговско аташе в Дубай през 2005 г. , бил прокурист на „Инвестбанк“, няма връзка. Опитите на Bird да се свържат с него на дубайския и българския му телефонни номера са безуспешни. Неофициалната информация е, че е в отпуск по болест в България.

Главният секретар на Министерството на икономиката Емилия Янева е отговорила на запитване на изданието за изчезналите пари, че „във връзка с подаден сигнал от управителя на ДЗЗД „България ЕКСПО 2020 са сезирани компетентните органи в Република България“.

“ Към момента от разследващите органи се извършват съответните проверки в сроковете определени от НПК. От страна на Министерство на икономиката и индустрията се оказва пълно съдействие за изясняване на случая с оглед защита на държавния интерес“, гаси още цитираният отговор на Министерството на икономиката и индустрията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *