Ваня Григорова “виси” за София

 

Драматично заседание на Националния съвет на БСП за утвърждаване на кандидатите за кметове и общински съветници доведе до ново разцепление и напуснали членове на партията по-малко от два месеца преди местните избори, съобщи “Труд news” като се позовава на информация от общински и областни председатели на БСП.

За много градове решенията на местните структури за кметски кандидатури директно са били зачеркнати на среднощно заседание на “Позитано” 20 и вместо тях от Изпълнителното бюро са сервирали на членовете на Националния съвет нови списъци с почти неизвестни за социалистите имена или такива, които не са били дори гласувани от структурите на партията по места.

На някои конференции депутати от БСП умишлено са проваляли кворум на събранията, за да се стигне до “служебни номинации” от страна на ръководството на БСП. На част от конференциите кворум се е постигал, но въпреки това до Изпълнителното бюро са пристигали документи, че такъв няма.

 

“За съжаление след днешните решения на НС на БСП, аз нямам повече място в БСП и прекратявам 17-годишното си членство. Отдавна не вярвям, че Корнелия Нинова и това ръководство някога ще изведат БСП на челни позиции, но явно това не е и тяхната цел”, написа във фейсбук след скандалния пленум на “Позитано” 20 бившият младежки лидер на БСП Вероника Делибалтова.

Тя описва подробно гласуването на номинациите за Сливен, където вместо утвърденият от общинската организация за кандидат-кмет Минчо Афузов, червеният пленум е одобрил спуснатия от Изпълнителното бюро Кольо Милев, който ще е и водач на листата. Освен това, в Сливенско са разпоредени от “Позитано” 20 и пълен цикъл отчет и избори за смяна на досегашното партийно ръководство.

Като под индиго се разиграла и ситуацията за кандидат-кмет на Шумен, където вместо Венцислав Венков, кандидат на БСП ще е Христо Христов. Венков е бил номиниран в събота със 72 гласа “за” от общо 74 делегати на свиканата конференция, а другата кандидатура – тази на проф. Христо Христов, който е бивш областен управител по време на служебното правителство, не е била дори подлагана на гласуване. Листата за общински съветници в Шумен е тотално подменена и няма нищо общо с гласуваната от местните социалисти, а в общината също са насрочени пълен цикъл отчет и избори.

Христо Христов е договарян между БСП и ПП за общ кандидат за вота през есента, но местната структура на ДБ категорично се противопоставила на подобна идея и въпросът бил отнесен до лидерите на ДБ в София. В резултат на това от ПП се отказали да работят рамо до рамо с “Позитано” 20 за кандидатурата на Христов. Ръководството настояваше да имаме коалиции с “Продължаваме промяната”, обясниха червени.

Проблеми с кандидатурите и огромни разлики в номинираните за съветници и одобрените листи има в десетки други градове, признаха членове на НС на БСП, които били изненадани от обрата в решението на хората на Корнелия Нинова.

Подобно е положението и в Смолян, където вместо номинираният от местните социалисти Стефан Сабрутев, от “Позитано” са спуснали за кандидат-кмет Иван Френкев, който беше назначен от Корнелия Нинова в Комисията за защита на потребителите, но после беше освободен от поста от служебното правителство на Гълъб Донев.

На пленума в неделя от “Позитано” 20 бяха одобрени общо 138 кандидати за кметове и листи за общински съветници, а втората порция кандидати ще се гласува идната неделя. Кандидатът за кмет на Варна, който БСП ще издигне, няма да е партиен човек, но кой ще е, редовите партийни членове още не знаят. Надявали се на заседание в събота да научат пазената в дълбока тайна номинация, но общинският и областен лидер Борислав Гуцанов така и не я разкрил. Така пленумът на БСП на 16 септември вероятно ще назначи служебен кандидат за кмет.

Няма шанс номинираната от “Левицата” Мария Тодорова да получи подкрепа от БСП в битката за кметския пост. Идеята беше социалистите във Варна да повторят обединението в София зад общата кандидатура на Ваня Григорова, която ще получи подкрепата и на “Левицата”. Тодорова бе лице на БСП-Варна и говорител на групата й общински съветници, но на 1 март 2021 г., когато отново предстоеше предизборна кампания, русата дама и нейни съпартийци хвърлиха партийните си книжки, недоволни от управленческата, кадрова и изборна политика на ръководството, което упрекнаха в авторитаризъм.

В писмо до медиите те обявиха, че изборът на Областен съвет на БСП през октомври 2020 г., когато за председател бе избран Борислав Гуцанов, е бил проведен в противоречие с устава, без кворум и без проведени предхождащи конференции за излъчване на делегати. Абсурд е сега Тодорова да получи подкрепа от БСП, смятат и поддръжници на Гуцанов, и хора от вътрешната опозиция. Според тях партията не бива и не може да застава зад хора, които са я напуснали с апломб.

1 коментар

  1. Българската социалистическа партия е жертва на неправилността на правителството да няма финансово противодействие за преодоляване на щети от употреби на официална валута. Ползва се създаващ щети държавен бюджет. Неправилният държавен бюджет осигурява провал за правителството.
    Държавната финансова грешка е причина за невъзможно устойчиво развитие.
    Защо ръководството на Българската сациалистическа партия е с действително съгласие за запазване на причинител на щети?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *