Конституционният съд (КС) взе ключово решение, с което отвори вратата за безсрочни мандати в ръководствата на критично важни държавни органи. Конкретният повод бе питане за Инспектората на Висшия съдебен съвет (ИВСС’0. Тази структура по закон проверява работата и имуществото на магистратите – съдии, прокурори и следователи. Последният парламент обаче не избра никого на мястото на главния инспектор Теодора Точкова, която е начело още от времето на ГЕРБ. Така бе повдигнат въпросът за законността на работата и решенията на ИВСС.

Сега КС заявява, че докато няма избрани нови инспектори, настоящите продължават да изпълняват длъжността си.

Решението за ИВСС се разпростира много по-далеч от конкретния казус. Самият Висш съдебен съвет (ВСС), който управлява съдебната система, също е с изтекъл мандат. Решението на конституционните съдии, което е със силата на закон, по аналогия може да бъде приложено и за съвета. Което на практика означава, че хора, с формално изтекъл мандат, може да продължат да управляват системата, макар че не би следвало.

В случай, че след изборите в неделя отново се състави нестабилно мнозинство в парламента, не може да се очаква съгласие по ключови теми като избора на членове на ВСС и ново ръководство на инспектората. Т.нар. политическа квота в съвета винаги е предмет на договорки между партиите и традиционно се избират хора, които крепят статуквото.

Опозиционери във ВСС могат да се промъкнат единствено чрез прекия избор на съдийската квота, но на последния избор дори и това не се случи.

Решението на КС обаче би могло да се прилага като аргумент за продължаване на изтекъл мандат и в държавни структури извън съдебната система. Това би означавало, че ако парламентът не задейства процедурите по избори, настоящето си ръководство могат да запазят всякакви контролни органи от типа на КПКОНПИ, Комисията за защита на конкуренция и всички останали, чиито началници се избират от депутатите.

Пълният текст на решението на КС все още не е публикуван и аргументите на съдиите са неизвестни. Най-вероятно то ще бъде качено на сайта на институцията по-късно във вторник.

В краткото съобщение за изхода от делото се посочва, че против са били трима съдии – Атанас Семов, Красимир Влахов и Янаки Стоилов. Останалите седем души са гласували – “за”.

Според мнозинството съдии е недопустимо дейността на ИВСС да бъде прекратена автоматично и за неопределено време.

Дискреционната власт на парламента е лимитирана и обратното подрива демократичния ред под върховенството на правото, което е конституционно установено по волята на суверена като елемент на фундаменталната структура на Основния закон“, посочват съдиите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *