Симеон Дянков вещае скок на лихвите по кредитите

Ще влезем в еврозоната, но не и през 2025 година, заяви пред бТВ бившият финансов министър Симеон Дянков.

Според него най – рано можем да приемем еврото най-рано 2027 година. „Средната инфлация в еврозоната е наполовина от нашата инфлация към декември. Няма как да се справим с този критерий до юнския доклад, който гледа данните до март – за последната година месец по месец, до края на март 2024 г. Ние, понеже не ги изпълняваме през последните 9 месеца, вече трябва да помислим как елегантно трябва да започнем да говорим – виждам, че премиерът Николай Денков се насочва натам, какво следва. Хубавото е, че правителството за първи път започва сериозно да работи по темата „еврозона“, добави Дянков.

Дори да се приеме законодателство у нас е абсолютно невъзможно да бъдем приети в еврозоната на тази база, обясни той.

Той обясни, че БНБ трябвало да направи допълнително затягане на кредитирането не само заради самата Еврозона. От гледна точка на взимането на кредити за жилища и за коли, 2024 г. ще бъде по-сложна със заемите, отколкото в предишните години, изтъкна Дянков, според когото се очаква с 1.5-2% увеличение на лихвите по кредитите.

За предстоящата ротация през март месец, Дянков заяви, че една от основните теми на политическия сезон е разпределението на регулаторите. Много се изговори за промяна в Конституцията, конституционни съдии, но основната тема, която не е започнала, е разпределението на регулаторните органи с изтекли мандати, като КФН, КЗК, КЗП, каза Дянков.

Той е на мнение, че в регулаторите трябва да застанат икономисти, финансисти и юристи. Коалицията трябва да разбере, че за да влезем в Еврозоната, регулаторите трябва да започнат да работят в полза на правителството, каза Симеон Дянков.

Във връзка с ротацията и каква е оценката му за финансовият министър Асен Василев, Симеон Дянков каза, че според него напоследък се справя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *