СЕМ уволни шефа на БНР

СЕМ прекрати предсрочно мандата на генералния директор на БНР Светослав Костов.  С пет гласа „За“ Съвета за електронни медии го отстрани от поста и прекрати управленския му договор. Започва процедура по избор на нов директор.

Антон Митов е избран за ИД генерален директор на БНР до избора на нов титуляр.  Считам, че този човек не се справи с поставените му задачи, заяви председателят на СЕМ София Владимирова. Тя наблегна на факта, че с поведението си Костов е уронил престижа и доверието в националното радио. „И до момента не е ясно какво се случи на 13 септември. Не мога да чакам нарушенията в радиото да станат системни, каза Владимирова.

Миналата седмица Съветът даде на Светослав Костов пет дни да изложи своите мотиви и аргументи в защита на своята позиция.

В своето становище Светослав Костов оспорва всяко едно от твърденията на СЕМ, твърди, че програма „Хоризонт“ не е прекъсвала, тъй като е била достъпна през интернет-страницата си. Отрича също така сигналът на радиото в страната да е бил умишлено прекъснат. Категорично отхвърля твърденията, че прекъсването на сигнала е станало с неговото знание.

В мотивите си членовете на съвета изтъкват, че директорът на БНР носи пълната отговорност за случващото се там и че според договора му е длъжен да работи за обществения интерес.  Светослав Костов не е осигурил непрекъсваемост на ефирното излъчване на националното радио, което е нарушение на закона.

Бетина Жотева се позова на образуваните в прокуратурата дела по казуса, както и изслушването на главния прокурор Сотир Цацаров във временната комисия в народното събрание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *