Да, сините промениха България – назад и надолу

По повод 30-годишнината на СДС сегашният му бос Румен Христов се похвали пред БНТ: “СДС е партията, която промени България. Нямам никакво съмнение в това свое твърдение.”

Не бързайте да се нахвърляте върху него. Горкият, толкова е прав, че дори не го е разбрал.

По последни данни на КНСБ днес 2,1 милиона българи живеят с доходи под линията на бедност – това е горе-долу една трета от населението ни. Отделно над 72% от домакинствата в България са заклещени в капана на бедността, защото доходът на човек от тях е под необходимите средства за издръжката на живота. Над 40% от децата у нас живеят в лишения. А през бардака на 90-те години нивото на бедност е обхващало до 40-45% от населението ни. В същото време едва 28,7% от семействата имат общ доход над необходимия за издръжката на живот.

Ако върнем лентата назад, ще видим, че тези данни и изобщо бедността

бяха заложени в приватизационната политика

на СДС. Вместо грамотна и работеща приватизация тази партия извърши вандалско и урбулешко раздържавяване, което 30 години по-късно нареди страната ни на последно място по индекса на Джини – иначе казано, на първо място по социално неравенство. И от средно развита индустриално-аграрна държава в Европа я превърна в страна, потънала в прахта на последното място в класациите на ЕС. В повечето случаи държавните активи за близо 100 млрд. лева бяха разграбени или раздадени на случайни лица. В това отношение семейство Баневи е класически пример на погромаджийската и антинационална приватизация, извършена от СДС. Цели 70-80% от предприятията бяха нарязани на скраб и продадени в Турция и Гърция. В резултат без работа останаха стотици хиляди, дори близо 2 млн. българи.

Наскоро по повод 30-годишнината на 10 ноември Иван Пушкаров от първата вълна седесарски министри призна горчиво пред в. “Галерия”, че при управлението на седесарския премиер Иван Костов (1997-2001) “беше най-голямото разграбване на държавата. Даже е по-точно да се каже раздаване на активите на страната”, уточни Пушкаров. По думите му това е фатална грешка на СДС, предопределила бъдещето на България в следващите 50 години. А сега кажете не е ли прав споменатият седесарски предводител, че СДС е “партията, която промени България”!

СДС ще остане в историята и с ликвидирането на селското стопанство чрез наложения от тази партия закон . “Пълното обезлюдяване на селата се дължи именно на този идиотски закон, който не свърши никаква работа, но ликвидира две трети от България”, обвинява още Пушкаров. Тук като

ликвидатори на две трети от България

трябва да посочим и философа Желю Желев, и лекаря Константин Тренчев, и Иван Костов, който по думите на емигрантския земеделец Ценко Барев също има принос за съсипията на аграрния сектор.

А както в промишлеността, така и в селското стопанство е имало алтернативи, но те са били отхвърляни, защото не са били изцяло или достатъчно разрушителни. Виждате ли колко е прав актуалният водач на СДС.

Но той е прав и в още един, а може би най-зловещия аспект на наложилия се у нас дивашки капитализъм – демографската катастрофа. Ако през 1988 г. смъртността у нас е била 11,9 промила, днес тя е скочила до 15,3 промила и е най-висока в ЕС – не на последно място заради мизерията, до която ни доведе приватизационната мантра на СДС. Тази мантра е и една от причините за падналата раждаемост у нас – от 13,0 промила през 1988 г. до 9,2 през 2015 г.

Ако в края на 1989 г. бяхме почти 9-милионно население, днес сме под 7 милиона. Заради погромаджийската приватизация на СДС между 1,5 и 2 млн. българи бяха принудени да си изкарват хляба и да останат в чужбина. Според международните прогнози в България никога повече няма да бъдем над 7 милиона, в средата на века ще се стопим с още 2 млн., а в края ще паднем до под 3 милиона. Ще станем малцинство в собствената си страна след циганите и турците. Това си е демографски погром, защото

изтича биологичният ни потенциал

след отварянето ни към Запада. И днес може да кажем, че този погром е тръгнал именно от “партията, която промени България”. Колко е прав въпросният политически екземпляр с тази си оценка – променената България върви към обезбългаряване.

Поразителни признания направи социологът Петко Симеонов, който навремето е бил зам.-председател на СДС. “Голямото престъпление беше премахването на държавните стопански обединения”, реди той в интервю за същия в. “Галерия”, посветено също на 10 ноември. И уточнява, че за премахването на ДСО изрично е настоявал Желю Желев. Освен това в началото на 90-те години СДС е канил международни екипи да оценяват дереджето на България и как тя да излиза от кризата. “Западняците ми казваха: Как може тук да има криза? Всичко си имате”, с 30-годишно закъснение откровеничи социологът. След едноседмичен престой френски екип, дошъл да прецени здравеопазването ни, хвали здравната ни система като напълно разгърната с единствено организацонни проблеми в отделни болници: “По тяхна преценка нямахме нужда от нищо.” А израелски експерт се диви пред нашенския седесар: “Направо недоумявам. Всичко си имате. Как може тук да има криза? Това е просто немислимо.”

Но СДС не се е вслушало в тези мнения – от идеологическа задръстеност, интелектуална недостатъчност, ценностна ограниченост и откъснатост от реалността. И съвсем логично, вместо да ремонтира постройката на държавата, тази партия тръгна да я срива. Вместо да надгражда, се отдаде на рушенето. Вместо напред и нагоре, тя катурна страната назад и надолу.

Между другото, предводителят благодари на лидерите на СДС за свършеното от тях до момента. Т.е. благодари им за разрухата, беднотията, високата смъртност, ниската раждаемост и демографската катастрофа. Е, как да не се запиташ тази партия не е ли Съюз на Дебилизираните Сили.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *