Свиленски: Сотир Цацаров каза, че ще събуди КПКОНПИ, да каже кой я приспа?

Алтернативният бюджет на БСП е на базата на “Визия за България”

„Премиерът отсъстваше от българския парламент няколко месеца, а през това време се насъбраха много проблеми в държавата. Днес те му баха казани и вместо да реагира така, че да успокои българските граждани, премиерът нервно опонираше. Няма как да реагираме спокойно, когато в държавата има толкова много проблеми“. Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски пред БНТ. Той коментира, че няма как социалистите да реагират спокойно, когато голям областен град като Перник е без вода, а не се знае още в колко големи и малки градове предстои воден режим. „Няма как да не сме притеснени, след като областният управител на Перник, подчинена на г-н Борисов, на третата година от назначаването си е разбрала, че да следи нивото на язовира и да се грижи за водоснабдяването на Перник е нейна отговорност. Няма как да не сме притеснени от това, че бившият кмет на Перник, също от ГЕРБ, не е въвела режим навреме. Премиерът днес се отрече от нея като каза, че си е получила заслуженото на местните избори. Това е така, но какво са виновни перничани, че четири години ГЕРБ бездействат в областта“, попита Свиленски. Той не вижда и защо да са виновни българските граждани за това, че си плащат осигуровките и изведнъж първият ден от болничните им няма да се плаща. Свиленски добави, че Борисов днес е казал, че това не е истина, но заяви, че няма как да не е истина, защото коалиционните партньори на премиера са го казали в парламента пред медиите.

„Позицията ни по кандидатурата на Сотир Цацаров за шеф на КПКОНПИ е последователна, защото в политиката е важно да бъдеш последователен. Ние сме категорично против начина на избор на председателя на комисията още от създаването й“, категоричен бе Георги Свиленски. Той припомни, че социалистите са предупредили и българските граждани, и колегите си от ГЕРБ, че тази комисия няма да работи. “Доказателство са двете години, в които комисията не функционира. Новият кандидат за председател заяви, че ще събуди тази комисия. А кой приспа КПКОНПИ за изминалите две години, че да я събужда сега Цацаров?“, попита още Георги Свиленски. Социалистът припомни още, че народните представители от БСП са внесли законопроект, който разпорежда председателя на КПКОНПИ да се назначава от президента, защото той не се разпорежда с европейски средства и обществени поръчки и не разпределя бюджетни средства. „Само такъв орган може да назначи независим председател“, категоричен бе Свиленски.

Георги Свиленски коментира още, че алтернативният бюджет на БСП цели да покаже на българските граждани, че има нов път за развитие на държавата. „Този алтернативен бюджет не беше написан само от експертите на БСП. Ние година и половина пишем нашата „Визия за България“ заедно с българските граждани, на базата на която сега предлагаме и този бюджет. Предлагаме бюджет на развитието и растежа, а не бюджет на застоя“, категоричен бе Георги Свиленски. Той уточни, че БСП предлага 1/5 от данък общ доход, 1/10 от данъка върху ДДС на търговските обекти да остават в общините и премиера да не ги раздава от джипа си. „В своята алтернатива казваме, че болниците не трябва да бъдат търговски дружества, защото здравето не е стока и всеки български гражданин има право да го получава“, каза още зам.-председателят на ПГ на социалистите. Той добави, че социалистите искат и преизчисляване на всички пенсии към 2016 г., а всички предложения са обезпечени в приходната част на бюджета, в който се предлагат още необлагаем минимум от 500 лв. и 3900 лв. максимален осигурителен доход.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *