Свидетелят Ваклин се оплака пред Цацаров и Гешев от медиен натиск

Основният прокурорски свидетел по делото за подкуп срещу бившия кмет на “Младост” Десислава Иванчева – Александър Ваклин – е имал среща с главния прокурор Сотир Цацаров и двамата му заместници Иван Гешев и Мария Шишкова. Бизнесменът се е оплакал от целенасочен медиен натиск срещу него и семейството му, посочвайки материал в сайта “Биволъ”. Това става в момент, когато прокуратурата се опитва да пришие изданието към делото за хакването на НАП. Ваклин сам е поискал да се види с ръководството на прокуратурата. Не е известно шефовете на държавното обвинение да са се срещали с други ключови свидетели, за да ги подкрепят публично по този начин.

“Линия на поведение”

Още от ареста на Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова миналата пролет е започнала манипулация на общественото мнение, заявил Ваклин пред топ обвинителите. Според него тази “линия на поведение” продължава и досега, по време на процедурата по избор на нов главен прокурор. Единствен участник и почти сигурен победител в конкурса е Иван Гешев. Освен, че присъстваше на шумния арест на Иванчева пред Спортната палата, той бе и основен говорител на държавното обвинение по това дело. Преди месеци стана ясно, че жената до Гешев – Детелина Ханчева – е купила имот от съдружника на Ваклин Марио Кърковски. Поради тази причина срещу Гешев бе подаден сигнал до инспектората на Висшия съдебен съвет и до прокуратурата. В резултатите от прокурорската проверка бе записано, че зам.-главният прокурор и Кърковски са дългогодишни приятели.

Пълна подкрепа

Цацаров, Гешев и Шишкова са изразили подкрепата си за Ваклин, става ясно от съобщението. Нещо повече, заявено е, “че ще застанат зад всеки свидетел в защита на законовите му права”.

“Ръководството на Прокуратурата е на категоричната позиция, че са недопустими опити за натиск върху свидетели и уронване на доброто им име, включително и чрез дирижирани медийни кампании. Недопустими са и всякакви опити за манипулиране на общественото мнение спрямо хора, изпълнили гражданския си дълг”, пишат от прокуратурата.

Манипулатори

Ваклин е посочил една-единствена публикация като пример за натиска срещу него и семейството му. Става дума за материала на “Биволъ” “Ваклин финансирал сградата, в която жената до Гешев взела евтин апартамент”.

Строителят твърди, че в нея има неверни твърдения, както и че правото му на отговор не е било публикувано. Елементарна проверка сочи, че то е публикувано веднага след текста на статията на “Биволъ”.

Въпреки това от прокуратурата напомнят, че “свободата на изразяване на мнение не може да се използва за уронване на правата и доброто име на другиго, а с подобни публикации свободата на словото се изопачава до свобода на оклеветяване, открити нападки и подстрекаване към насилие”.

Граждански дълг

Ваклин за пореден път е декларирал пред Цацаров, Гешев и Шишкова, че е подал сигнал срещу Иванчева, изпълнявайки гражданския си дълг и защото законът го задължава да не участва в корупционно престъпление или да прикрива каквото и да е. Благодарение и на неговите показания пред съда Иванчева бе осъдена на 20 години затвор за поискан подкуп, а Петрова получи 15 години. Третият обвиняем – Петко Дюлгеров – получи 12 години. Предстои делото да се гледа от втората инстанция след края на лятната ваканция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *