САЩ ще изпепелят руската армия, ако Путин използва ядрено оръжие

Ядреният удар не решава нито един от военните проблеми на Русия

Известният руски политолог и публицист Андрей Пионтковски в интервю за УНИАН говори за това какво стои зад ядреното изнудване на руския президент Владимир Путин. Режимът на Путин вече на няколко пъти заплаши, че може да използва ядрено оръжие във войната срещу Украйна, която губи. Според Пионтковски това е блъф:

Първо, този удар няма военно значение. Това ще е просто отвратително престъпление. Да предположим, че унищожи някой украински град. Десетки, може би стотици хиляди хора ще умрат. И какво, Украйна ще спре да се съпротивлява? Западът ще спре ли да подкрепя Киев? Нищо подобно. Напротив, реакцията ще бъде точно обратната. Няма смисъл от военна гледна точка. Ядреният удар не решава нито един военен проблем за Русия.

Второ: наистина това ще бъде последвано от много сериозно наказание от страна на западните сили към Москва. Редица официални лица от Вашингтон предупреждават ясно Русия, че ако тя използва ядрено оръжие срещу Украйна, ще има последици, каквито Путин не е виждал никога. За да няма съмнение в Кремъл относно отговора на използването на ядрени оръжия, Байдън специално ангажира и Съливан, и Блинкън, да предадат напълно ясно послание на Кремъл.

През първия половин час Черноморският флот и всичките му бази ще бъдат унищожени. Ако това не впечатли Москва, то до няколко дни цялата руска групировка, която се намира на територията на Украйна, ще бъде изпепелена. В никакъв случай САЩ няма да отговорят с ядрено оръжие именно защото това е безсмислено терористично престъпление. Но много по-тежко ще накажат руснаците. Те ще използват огромното си конвенционално превъзходство. Освен това ще бъдат нанасяни удари по местата, от които ще бъдат изстрелвани ядрени бойни глави. Е, САЩ недвусмислено намекнаха, че лично за Путин ще има последици. Преведено на прост език, това означава, че той просто ще бъде убит. След това ядрената реторика на Москва рязко спадна. На практика въпросът е приключен.

Има и още една причина, поради която Русия няма да използва ядрено оръжие срещу Украйна. Ядрените стратегически оръжия са по-трудни за използване от тактическите. Това изисква цяла поредица от команди. Всички тези движения се наблюдават от американското разузнаване. Две дузини офицери ще участват в това и всички трябва да са луди. Освен това не се заблуждавайте – Путин не е мъченик, той обича живота си. Припомнете си каква параноя го тресеше по време на пандемията (от COVID-19). Всички тези дълги маси и седмични карантини за депутати… Той обича живота си и го цени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *