Генерал Дейвид Петреъс, бивш директор на ЦРУ и командир на американските въоръжени сили в Ирак, очаква Украйна да си върне териториите, които Русия завзе от февруари насам, но е възможно също да си върне Крим и Донбас, подпомогната от растящата съпротива в окупираните територии. Това обаче ще отнеме време и тежки боеве, каза Петреъс пред Си Ен Ен.

Ходът на войната се обърна, заяви той, добавяйки, че обикновено е доста предпазлив и внимателен с подобни оценки. Вълната ясно се обърна поради успеха на тази контраофанзива (в Харковска област), която е важна, тъй като отразява развитие от огромно значение: Украйна е несравнимо по-добра от Русия в набирането, обучението, екипировката, организацията и използването на допълнителни сили, поясни Петреъс. Русия с всички сили се опитва да направи именно това, но буквално се изчерпва откъм войници, боеприпаси, бойни машини и т.н. Украйна получава най-доброто от САЩ и НАТО, докато Русия, дори още днес да обяви мобилизация, няма как да промени тази фундаментална реалност, отбеляза той.

“Така последиците са много, много ясни. С времето Украйна ще преживее повече тежки боеве, повече жертви, повече наказателни руски удари по цивилна инфраструктура. Но мисля, че с времето Украйна ще си възвърне територията, която Русия превзе след 24 февруари. И дори сега е възможно те да могат да си върнат Крим и Донбас”, каза Петреъс в интервюто си пред Си Ен Ен.

Той допълни, че паралелно с това, което става на фрнотовите линии, в руските тилови райони нараства бунтовническата дейност, в която участват и украинци.

Ще е нужно време и тежки боеве, повтори той, но подчерта, че ситуацията за Русия сега е катастрофална.

“Не съм сигурен, че всеки осъзнава колко по-лошо е от Афганистан. За тях това ще бъде ужасно, мъчително отстъпление. Аз повече не се съмнявам: Украйна ще победи, освен ако не се случи някакво непредвидено събитие и ако ние продължаваме да им предоставяме оръжие“, каза той и изрази увереност, че САЩ и НАТО ще продължат да правят всичко, от което украинците се нуждаят, да им помогнем да надградят онова, което сега са постигнали и да го доведат до победа.

Запитан какъв според него е слудващият ход на руския президент Владимир Путин, ген. Петреъс отговори, че “за пълна мобилизация е твърде късно“.

“Освен това, те се лишиха от тренировъчната си база. Те вече нямат резервни автомобили. Санкциите върху вноса на микрочипове в Русия прекърши индустриалната им база и т.н.”

“Що се отнася до тактическите ядрени оръжия, да, от тактическа гледна точка ситуацията може да е много катастрофална, но това не променя фундаменталните реалности – а те са, че Русия просто не може да генерира сили, а още по-малко – да ги използва умело и компетентно. Бойният им дух е на дъното. Те дори не са сигурни за какво се бият, освен да си получат заплата или вероятно да не попаднат в затвора. Бойният дух на украинската страна е висок до небето. Те печелят в това”, коментира ген. Петреъс.

Според него оттук нататък първият въпрос е могат ли руснаците да намерят нови отбранителни линии или ще бъдат принудени да отстъпят обратно на изток, например до изходните си линии в Донбас, където отранителните им позиции са сериозни, почти като от времето на първата световна война. И ще има още тежки боеве, много жертви, още повече щети.

Преминаването на “ядрения” праг би било нещо много серизно, но ползите няма са толкова са сериозни, коментира Петреъс опциите пред Путин. Според него Путин е в трудна позиция и това, което ще се опита да направи, е да промени наратива и да обвини другите, търсейки начин да обясни защо “специалната военна операция” се е провалила.

Путин все още има много, много солидна хватка върху властта в Русия, коментира ген. Петреъс. Въпреки това ще се намерят хора, които да повдигат сериозни въпроси, добави той, припомняйки петицията на местни депутати от Санкт Петербург за оставка на Путин. Те бяха вкарани в ареста, но тогава същата петиция бе подкрепена в Москва.

“Той е в несигурна ситуация и мисля, че макар да е трудно да се предвиди кога някой, който е автократ, очевидно: кой е този момент, който ги изтласква от трона. Той, разбира се, освен всичко друго, е и клептократ и всички останали са овластени от него. Но той се зае да прави Русия отново велика. Онова, което реално свърши е, че направи НАТО отново велика. И между другото, как това може да промени динамиката? С уважение към съпротивата на европейците и САЩ да кажат, че Украйна би трябвало да има възможност да влезе в НАТО, имайки предвид какво направи Русия, накрая на всичко това трябва да има гаранции за сигурността. Единствените надеждни гаранции са членство в НАТО. И тогава ние може да кажем: вижте, сами си навлякохте това. Преди ние бяхме много внимателни към вашите чувства. Ние не искахме да ви провокираме без нужда. Вие без причина предприехте непровокирана инвазия срещу вашия съсед и това е цената, която трябва да платите”, коментира ген. Петреъс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *