САЩ признаха арменския геноцид

Това се случва на фона на обтегнатите отношения с Турция заради руските ракети и сирийската криза

Конгресът на САЩ призна за геноцид масовите убийства на арменци от Османската империя от 1915 до 1917 година. Това стана след гласуване на резолюция в Камарата на представителите, което завърши с 405 гласа “за”. “Против” се обявиха само 11 членове на долната камара на Конгреса

Председателят Нанси Пелоси настоя фактите да бъдат наречени с имената им – геноцид.

Това се случва на фона на обтегнатите отношения между Турция и САЩ заради войната в Сирия.

Конгресмените приеха и друг документ, призоваващ президента Доналд Тръмп да наложи санкции на Турция заради военната й операция в Североизточна Сирия, както и заради закупуването на противоракетни системи С-400 от Русия. Новите санкции ще засегнат турските банки Halk Bankasi или Halkbank, висши служители, включително министърът на отбраната Хулуси Акар, също така ще блокират сметките на официални турски лица.

В допълнение решението възлага да бъдат предоставени данни на Конгреса за активите на семейството на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в САЩ за по-нататъшно обсъждане.

Двата документа ще бъдат изпратени за гласуване и в Сената на САЩ, но не е ясна съдбата им от контролираната от републиканците горна камара.

Анкара вече отхвърли резолюцията на конгресмените като безсмислена за Турция. “Тези, чиито проекти са разочаровани, се обръщат към вече стари резолюции. Грешат онези, които вярват, че ще отмъстят по този начин. Това срамно решение на тези, които използват историята в политиката, не означава нищо за нашето правителство и народ”, написа външният министър Чавушоглу в туитър.

В сряда посланикът на САЩ в Турция е бил привикан в турското външно министерство, за да му бъде връчена протестна нота, съобщава държавната турска Анадолска агенция. Уточнява се, че американският посланик Дейвид Сатърфийлд е отишъл в турското външно ведомство.

Турция приема, че много арменци, живеещи в Османската империя, са били убити в сблъсъци с османските сили през Първата световна война, но отрича, че убийствата са били систематично организирани и представляват геноцид. Арменският геноцид официално е признат от Европейския парламент, Аржентина, Австралия, Армения, Белгия, Ватикана, Венецуела, Гърция, Италия, Канада, Кипър, Ливан, Литва, Полша, Русия, Словакия, Уругвай, Франция, Холандия, Швеция, Швейцария, Чили. В САЩ е признат официално в 42 от 50-те щата. Много учени разглеждат това като първия геноцид на миналия XX век.

Арменският премиер Никол Пашинян и външният министър Зохраб Мнацаканян приветстваха решението на Камарата на представителите на САЩ да признае арменския геноцид в Османската империя през 1915 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *