САЩ нападнаха Радев заради Крим

Съединените щати са дълбоко загрижени от неотдавнашните изявления на президента на Република България Румен Радев, в които той определя Крим като „руски“. Това съобщават от посолството на Щатите на страницата си във Фейсбук.

„Съединените щати, Г-7, Европейският съюз и НАТО винаги са били ясни и обединени в позицията си, че въпреки опита на Русия да го анексира и продължаващата окупация, Крим е украински. Всички ние, в това число и България,декларирахме на Срещата на върха по Кримската платформа през август, че Крим е неотделима част от Украйна и че ние не признаваме и няма да признаем руските опити да легитимират незаконното завземане и окупацията на полуострова.

През последните няколко дни ние изразихме нашето дълбоко безпокойство пред българските власти, както във Вашингтон, така и в София“, допълват от американската легация.

Повод за реакцията американското посолството станаха думите на Румен Радев от дебата му с Анастас Герджиков, че Крим е руски.

Герджиков каза, че „Крим е Украйна“, а Радев повтори думите си от 2016-а, че „в момента е руски“.

1 коментар

  1. „…въпреки опита на Русия да го анексира и продължаващата окупация, Крим е украински…“ (край на цитата)
    Крим анексиран ли е или Русия все още се опитва да го анексира? Понякога е анексиран, понякога не, понякога окупиран от собствените си жители, понякога двете едновременно.
    Смешничко…
    А Крим е анексиран през 1783 от Екатерина Велика, Императрица на Русия, не на Украйна. Украйна значи покрайнина, земите по покрайнината на Руската империя. Е?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *